Sajjad Butt är Landskronas starke man inom cricket. Han ligger även bakom lag i bland annat Helsingborg. Foto: Mikael Öhrn

Sajjad Butt är Landskronas starke man inom cricket. Han ligger även bakom lag i bland annat Helsingborg. Foto: Mikael Öhrn

Finalmest kan missa finalen

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

CRICKET. Få känner till dem, färre känner till att de är det lag i Sverige som har spelat flest SM-finaler. Landskrona Cricket Club är en framgångsrik klubb i en sport där Sverige har en bra bit kvar innan de skulle vara aktuella för ett VM.

I flera år har de hållit till bakom Allvar Gullstrandgymnasiet, men sen i år huserar de på Ulkavallen i Borstahusen. Så sent som 2012 tog Landskrona CC sitt fjärde och senaste SM-guld. Året därpå förlorade de en av flera finaler.
– Vi är det lag som har förlorat flest SM-finaler. Jag vet inte varför. Killarna tappar och det blir stressigt. Men det är cricket, säger grundaren och ordföranden Sajjad Butt och fortsätter:
– Förra året brände vi Stockholm på 150 runs, det är ingenting. Normalt sett bränner man 250 till 270 runs, men det är unga killar. De har ändå tagit sig till final.

Kan missa slutspel

Klubben genomgår nämligen lite av ett generationsskifte. På de två senaste säsongerna har LCC tappat 15-16 spelare ur det äldre gardet. I år riskerar de missa SM-slutspelet för första gången på länge.
– Vi har fem matcher kvar, vinner vi fyra av dem går vi vidare, säger Sajjad Butt.
Nyrekryteringen till Landskrona går hyfsat. Däremot har Sajjad Butt och Landskrona CC bidragit till spridningen av sporten i såväl Malmö som i Karlskrona. I år startades dessutom ett lag upp i Helsingborg, bestående av gamla spelare från Landskrona.
– När jag startade 1990 var vi bara tre eller fyra lag i Sverige. Idag är vi sammanlagt 45 lag.
Ekonomiskt är det tufft. Landskrona CC sponsras av Landskrona stad med tillgång till plan, men alla resor och övernattningar får betalas ur egna fickan.
– Vi är tyvärr inte medlemmar i Riksidrottsförbundet än, men vi håller på. Då blir det bättre för oss. Jag hoppas att vi ska kunna vara med redan nästa år.

Har flicklag

Utöver seniorerna har Landskrona CC tre ungdomslag, däribland ett flicklag som drogs igång för två år sen.
– Men de har en mjuk boll. Det är faktiskt min dotter som kom med hennes kompisar och ville träna. Så det finns en framtid, säger han.
På andra sidan sundet har man kommit betydligt längre med sin cricket. Man har kommit så långt att man till och med var nära att kvala till VM.
– Om danskarna kommer fram, kanske svenskarna också vaknar till, säger Sajjad Butt.
– Men vi behöver nog lite tid till. Vi är inte där än, fortsätter han.


Cricketmatcher är långa och spelas vanligtvis i 40 overs, vilket innebär att ett lag ska kasta 40 overs innan matchen är klar. Sex kast av en spelare är lika med en overs. På senare tid har man även infört 20 overs, alltså hälften så många kast. I Sverige spelas just därför två serier - dels en i 40 overs, dels en i 20 overs. I 40 overs är tekniken och tålamodet viktigt, men i 20 overs är snabbheten viktigare. Landskronas samtliga SM-guld har de tagit i 40 overs.
Säsongen sträcker sig från slutet av april/början av maj till tredje veckan i september. Sporten som har anor från 1500-talet utövades ursprungligen av brittiska soldater i det brittiska samväldets kolonier. VM spelas vart fjärde år. Indien är regerande världsmästare (2011) och Australien har flest VM-titlar (fyra stycken).

Publicerad 24 June 2014 07:00