I slutet på juni avgörs SM i beachhandboll ute på Tylösand. Sten Liljedahl, ordförande i HK Drott Halmstad, hoppas på många besökare Foto: Nicole Blomstrand

I slutet på juni avgörs SM i beachhandboll ute på Tylösand. Sten Liljedahl, ordförande i HK Drott Halmstad, hoppas på många besökare Foto: Nicole Blomstrand

Svenskt mästerskap avgörs på stranden

Av
Nicole Blomstrand

HANDBOLL. I fjol spelades för första gången Svenska mästerskapen i beachhandboll ute på Tylösand. I slutet på juni återvänder SM till Halmstad. HK Drott har då chans att försvara sitt guld på hemmaplan.
 
I fjol ingick SM i beachhandboll i SM-veckan men detta år står beachhandbollen på egna ben.
– Det gick inte att arrangera beachhandbollen under SM-veckan i Borås så Svenska handbollsförbundet gick ut med en förfrågan om det var någon klubb var intresserad av att anordna tävlingen. Vi anmälde vårt intresse och förbundet valde Tylösand ännu en gång, säger Sten Liljedahl, ordförande i HK Drott Halmstad.
I Sverige är beachhandboll i dagsläget en liten sport.
– I Danmark och Norge och i länder runt medelhavet är sporten stor men i Sverige har intresset för beachhandboll inte riktigt tagit fart ännu.
Detta är något som Svenska handbollsförbundet vill ändra på. Förbundet vill se sporten växa i Sverige, att det kan ske en utveckling likt den i volleyboll, där även beachvolleybollen är en populär gren.
Sten Liljedahl tror att beachhandbollen skulle kunna bli större i Halmstad.
– Det finns alla förutsättningar. Vi har ju fantastiska stränder i Halmstad. Att det skulle kunna växa fram en undergrupp som är specialiserad på beach tror jag inte alls är omöjligt.
Ungefär tio lag har anmält sig till SM i dam- och herrklassen. Av dessa kommer hela fyra lag från HK Drott och Halmstad handboll. I fjol kammade Drotts herrar hem SM-guldet och damerna tog silver så det finns mycket för klubben att försvara i tävlingen på hemmaplan.
I beachhandboll är det inte bara antal mål som räknas. Det är det lag som får mest poäng som vinner halvleken och det lag som först når till två vunna halvlekar vinner matchen. Ett vanligt mål ger en poäng och ett spektakulärt mål (japan eller snurr) ger två poäng.
– Det blir en helt annan spelupplevelse, det är en väldigt publikvänlig sport, säger Sten Liljedahl.
Han hoppas att många besökare ska ta sig ut till stranden när matcherna spelas.
– Men det är ju ett vackert väder-arrangemang. Om det regnar är det bara entusiasterna som kommer dyka upp, säger Sten Liljedahl.
 
MISSA INTE!
SM i beachhandboll, lördagen den 28 juni, ute på Tylösand.

Publicerad 18 June 2014 11:00