Johan Berg är sports coordinator i det svenska landslaget i taekwondo. Foto: Mikael Öhrn

Johan Berg är sports coordinator i det svenska landslaget i taekwondo. Foto: Mikael Öhrn

Han fixar OS-biljetterna

LTA:s Johan Berg en viktig kugge i taekwondolandslaget

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

KAMPSPORT. Om två år är det sommar-OS i Brasilien. Som sports coordinator för svenska taekwondolandslaget spelar en världsvan Johan Berg från Landskrona en huvudroll.

Johan Berg avslutar ett telefonsamtal med Sveriges head coach i taekwondo – tyske Markus Kohlöffel. Senior-EM är fört till handlingarna, men nu är det istället full fokus på att fixa allt administrativt och logistiskt inför kadett-VM i Baku och Grand Prix i Sotji – båda två i slutet av juni. Landskrona Taekwondo Akademis grundare och tränare Johan Berg får se mycket av världen i sin roll som landslagets sports coordinator och assisterande förbundskapten, även om det inte blir mycket till sightseeing.
– Jag är glad över att ha min hobby som yrke, det är få förunnat. Samtidigt är det mycket resor och ett pussel att få ihop med familjen. Sen tror folk att det är semester, men vi stämplar in så fort vi har kommit till flygplatsen, säger Johan Berg, vars tre barn dock samtliga tränar taekwondo i LTA.
– Så vi ses ändå, men det är frugan där hemma, säger han och kostar på sig ett skratt.

Eiffeltornet nattetid

Sverige har tre landslag (senior, junior och kadett), till det tillkommer den olympiska gruppen. Johan Berg ansvarar för allt organisatoriskt för samtliga grupper, från att köpa flygbiljetter till att kolla upp vilka träningsmöjligheter som finns på plats och var närmaste sjukhus ligger.
– Jag jobbar hela dagen, sen sitter man på hotellet. Däremellan är det tävlingar. Jag har sett Eiffeltornet ett flertal gånger nattetid, men aldrig dagtid, säger han och skrattar igen.
Kontraktet med förbundet sträcker sig över 2016. Det stora målet är alltså OS i Rio de Janeiro samma år. Idag ingår fem aktiva utövare i det olympiska topp- och talangprogrammet. Johan Berg tror att det finns goda chanser att se svenska deltagare på OS, förutsatt att inga skador sätter stopp.
– Vi har tre tjejer som är topprankade. Elin Johansson från Skellefteå är rankad tvåa i världen. Sen har vi en på sjunde eller nionde plats och en på fjortonde plats (Nikita Glasnovic och Casandra Ikonen, båda två Malmö), säger han.

Ingen från LTA

Än så länge är ingen från LTA aktuell för något OS. Chansen finns till 2020, menar Johan Berg, men det krävs både erfarenhet och pengar för att kunna kvala in; rankingpoängen tas på internationella tävlingar och klubbarna har små medel att tillgå.
– Så det är tufft. Även om du är en duktig utövare, kanske du inte har det finansiella.

Publicerad 17 June 2014 07:00