Satsa på mjuka toner vid sovplatsen.

Satsa på mjuka toner vid sovplatsen.

Fixa mysigaste bebisrummet

Så skapar du enkelt ett personligt rum för både lek och mys åt ettåringen

Av
LINNEA BOLTER/FAMILJELIV.SE

RENOVERING. En liten vrå till ettåringen eller kanske rentav ett eget rum behöver varken kosta mycket eller ta särskilt lång tid att inreda. Med en trave glada tyger kommer du långt – utan att ens behöva damma av symaskinen. Tänk personligt och lekfullt så har du snart skapat en fantasifull hörna.
Tyg spelar en central roll när det gäller att göra det hemtrevligt och fint i den första egna vrån eller barnkammaren. Det menar Ulrika Hjorth som är journalist, pysselproffs och författaraktuell med ”Bebisboken: från retropyssel till bebisfest”.
– Det är bra att ha tyger i olika mönster och storlekar hemma. En liten stuvbit kan bli ett täcke till nallen i dockvagnen eller en picknickfilt när dockservisen dukas fram. Ett större tyg, runt två gånger två meter, blir nästan som en tapet när man nålar upp det på väggen.

Anpassa till barnet

Nyckeln är att anpassa inredningen till barnets nivå. En skön myshörna kan man fixa med hjälp av madrasserna från en ”växasäng” – den längre biten på golvet och den kortare som ryggstöd mot väggen – som man enkelt piffar till med fina textilier. Var inte rädd för att brassa på med färg och mönster, tycker Ulrika Hjorth. Nya rön visar dessutom att spädbarn inte ser svartvita mönster bäst, det går precis lika bra med skarpa kontraster mellan olika färger.
– På nätauktioner och loppisar finns massor av retrotyger i glada färger. Man behöver inte lägga ner jobb på att sy madrassöverdrag, det går jättebra att svepa madrasserna i stora tyger. Då är det lätt att förändra myshörnan med ett nytt tyg, om man märker att bebisen börjar tröttna på det gamla.

Foto: Maria Rosenlöf

Foto: Maria Rosenlöf

Underlättare städning

Komplettera hörnan med kuddar, en liten hylla med fina leksaker och korgförvaring för klossar och annat kul. När leksakerna är sorterade i några olika korgar, är det också lätt för ettåringen att hjälpa till att plocka undan efter leken.
– Barn kan lära sig att hjälpa till att städa innan de fyllt ett år. Man har allt att vinna på att barnen vet var klossarna och plastdjuren ”bor”. Det är också bra att satsa på stängd förvaring så att det inte blir så rörigt, säger Ulrika Hjorth.
Med några böcker i närheten av myshörnan kan ni krypa ihop tillsammans och läsa sagor. Hängande pynt skapar rymd åt vrån. Saker du kanske tänker är skräp kan med lite knåp bli lekfulla dekorationer. Vad sägs till exempel om en mobil av en knotig trädgren, några färgglada band och skramliga pepparkaksformar?
– Naturmaterial blir fint i bebisens rum och en grenmobil över myshörnan är kul att titta på. Det finns nästan alltid saker hemma redo att förvandlas till spännande leksaker – som gamla serietidningar och oanvända disk- och dammtrasor! De är perfekta att göra roliga ansiktsmasker och fina halsband av, säger Ulrika Hjoth.

Foto: Maria Rosenlöf

Foto: Maria Rosenlöf

Stor matta ett måste

Ett annat måste i ettårsrummet är en stor matta som dämpar fall och är skön att vara på. På några krokar i låg höjd kan utklädningsplagg hänga. Roliga kläder, små väskor och hattar hittar du garanterat i mängder på närmaste loppis.
– På loppisar brukar man också kunna hitta barnmöbler. Köper man allt nytt är det lätt att rummet inte känns personligt, men med fina tyger på väggana och någon liten pinnstol är det svårt att misslyckas, säger Ulrika Hjorth.
Om myshörnan ska vara färgstark och lekfull, passar det bättre med tyger i dämpade toner till sängplatsen.
– Mönstrade retrotyger är jättefina, men där barnet sover kan man gärna ha tyger i en dovare ton och ett täcke i ett lugnt mönster. Ovanför sängen kan man ha en mysig mobil av en hög utklippta t-shirtremsor som trivsam för barnet att titta på vid läggdags, säger Ulrika Hjorth.

Så gör du en fin grenmobil!
En vacker grenmobil påminner om skogen och går att variera efter årstiderna. Små kottar eller prasslande höstlöv är fina att hänga upp. Eller varför inte pappersbåtar i origamipapper som dinglar i små band från grenen?
Vira gärna ett färgglatt band runt grenen så blir den ännu finare.
Klipp ut små bilder på barnet och andra familjemedlemmar. Limma fast på stadigt papper och häng upp bilderna i mobilen.
Små bondgårds- eller djungeldjur passar också väldigt bra som mobilhängen.
Häng upp grenen enkelt genom snören eller band i en takkrok.

Foto: Maria Rosenlöf

Foto: Maria Rosenlöf

Pysselproffset Ulrika Hjorth ger tips om hur du kan piffa till barnets första rum.Foto: Maria Rosenlöf

Pysselproffset Ulrika Hjorth ger tips om hur du kan piffa till barnets första rum.Foto: Maria Rosenlöf

Så fixar du rummet:

Satsa på ett stort tyg i ett härligt mönster som du enkelt förvandlar till en fin väggfond. 
Anpassa inredningen till barnets nivå. Det ska vara mysigt och inbjudande att leka på golvet. En skön matta och en myshörna gör tricket!
Tillverka gärna personliga mobiler över sängen och myshörnan. Som material kan du till exempel använda tygstumpar, garnbollar och foton på bebisen och de andra i familjen. 
Satsa på glada färger där barnet leker. Mjukare toner vid sovplatsen inger lugn. 
Spana efter guldkornen på nätauktioner och loppisar, som retrotyger, dockvagnar och dockspisar, små möbler och välbevarade leksaker.
Korgförvaring är lätt att plocka i och ur. Men se också till att ha stängd förvaring för att undvika kaos.

3 saker att undvika: 
Att köpa allt nytt som lätt gör att rummet känns opersonligt. 
Bokhyllor som inte är väggfasta. Rummet ska vara säkert och klättervänligt. 
Att göra rummet alltför ”bebisaktigt” – barn växer snabbt. Tyg på väggarna är lättare att byta än en tapet.

Fler tips hittar du i ”Bebisboken – från retropyssel till bebisfest” av Ulrika Hjorth.

Publicerad 12 June 2014 12:00