Mia Engrenius och Emma Niklasson ska tävla i SM i styrkelyft i Borås i juli. Halmstadtjejerna, som tävlar för Halmstad TSK, har bara tränat sporten i några månader. Foto: Nicole Blomstrand

Mia Engrenius och Emma Niklasson ska tävla i SM i styrkelyft i Borås i juli. Halmstadtjejerna, som tävlar för Halmstad TSK, har bara tränat sporten i några månader. Foto: Nicole Blomstrand

Noviser lyfte sig till SM

Av
Nicole Blomstrand

STYRKELYFT. Det var deras debut i tävlingssammanhang men det hindrade inte Emma Niklasson och Mia Engrenius – de fixade kvalgränsen till SM. I juli beger sig Halmstadtjejerna till Borås för att mäta sina krafter mot Sveriges främsta lyftare.
 
– Jag tyckte mest att det var en kul grej att försöka ta sig till SM, säger Emma Niklasson.
Gemensamt för Emma och Mia är att de inte har tränat sporten mer än några månader. Emma började i februari, när Halmstad TSK blev en officiell klubb. Mia har varit igång i drygt två månader.
– Jag fick upp ögonen för styrkelyft genom en kompis på Facebook. Tyckte det var coolt och jag bestämde mig för att testa, säger Mia.
Styrkelyft innefattar tre delmoment: knäböj, bänkpress och marklyft. Lyftaren har tre försök i varje delgren där den högsta godkända vikten i respektive delgren sparas till ett sammanlagt resultat.
Kvalgränsen till SM låg på totalt 170 kilo. En vikt som både Mia och Emma fixade för ett par veckor sedan när de deltog i Halmstad TSK:s tävling på hemmaplan. Trots att det var deras debut i tävlingssammanhang lyckades de hålla nervositeten i schack.
– SM ska bli väldigt kul, men samtidigt är det lite nervöst, säger Mia. 
SM arrangeras i Borås den 1-7 juli, som en del i SM-veckan. I tävlingen i Halmstad kvalade klubbkamraterna i samma viktklass men på SM deltar Mia i 47-kilosklassen och Emma i 52-kilosklassen.
– Jag har inte några förväntningar, det går som det går. Jag struntar i alla andra och går in och gör mitt bästa, säger Emma.
Mia har däremot en mer klar målsättning med mästerskapet. På klubbtävlingen slog hon de svenska rekorden, men bara inofficiellt, det är nämligen bara på NM och SM som nya rekord kan sättas.
– Så min målsättning är att ta samma vikter, eller mer, som jag gjorde på tävlingen i Halmstad för då slår jag de svenska rekorden, säger Mia.
Vad är det ni gillar med styrkelyft?
– Gemenskapen i klubben betyder mycket och det är en speciell känsla när man lyckas klara mål man har kämpat och tränat för länge, säger Mia.
– Chansen att utmana sig själv, det är roligt att ta i. Att kunna lyfta mer än de flesta är ju också lite kul, säger Emma med ett leende.

Foto: Nicole Blomstrand

Foto: Nicole Blomstrand

Publicerad 11 June 2014 11:00