I juli kommer ?Nationalteaterns rockorkester till Solgården. Lokaltidningen har pratat med Ulf Dageby (sittande till vänster) om sommarens turné. ?Foto: Mikael Almsé

I juli kommer ?Nationalteaterns rockorkester till Solgården. Lokaltidningen har pratat med Ulf Dageby (sittande till vänster) om sommarens turné. ?Foto: Mikael Almsé

"Det gäller att bomba på"

Eldkvarn kommer till Solgården i sommar

Av
Nicole Blomstrand

KONSERT. Sommaren 2011 uppträdde Nationalteaterns rockorkester på Solgården. I sommar återvänder rockbandet till Tylösand.
– Jag minns det som en makalöst härlig spelning och en bra arena. Det var en härlig upplevelse och det blir kul att komma tillbaka, säger Ulf Dageby, den främste musikaliska motorn i Nationalteatern.
 
Ni var ute på en turné i vintras. Nu ska ni ge er ut på turné igen. Fick ni blodad tand?
– Vi tänkte att vi lika väl kunde fortsätta och göra några spelningar även i sommar. I vintras var det en konserthusturné med sittande publik med paus och till och med mellansnack. Spelningar på sommaren blir annorlunda för man har ganska begränsat med tid så det gäller att bomba på.
Hur tänker du kring låtmaterialet?
– Det blir mer rock jämfört med konserthusrepertoaren men vi ska verkligen försöka att inte bara bomba på utan lite annat ska få plats också.  
Kommer ni spela klassikerna?
– Det är det vi spelar, annars får vi stryk helt enkelt. Repertoaren uppstod under tio explosiva år och det är dessa låtar som folk vill höra.
 Vad är det bästa och sämsta med att turnera?
– Det värsta är resandet och hotellrummen och allt det där. Förr när vi åkte femtioelva varv runt Sverige i gamla bussar och bar all utrustning själva var det riktigt jobbigt. Man är ju ingen ungdom längre så resandet tar på en. Men idag blir vi mer omhändertagna och det är jag värd. Det som är kul är när man gör en grym konsert och folk är glada, när bandet fungerar och allt sitter som en smäck.
Ni får ju sällskap av Mikael Rickfors, Mats Ronander och Dan Hylander på Solgården. Har ni delat scen förut?
– Vi känner varandra och har stött på varandra genom åren. Det är ju inte vi själva utan arrangören som har valt vilka vi ska dela scen med. Om ska vara lite kritisk tycker jag det är för mycket killar. Det hade varit kul med ett salt band med kvinnor istället, det hade piggat upp.
Om du skulle skriva en ny låt idag. Vad skulle den handla om?
– Jag skriver låtar då och då, inte för Nationalteatern utan för mig själv. Vissa låtar kan jag skriva på i fem år, jag skriver någon mening då och då. Jag har den senaste tiden blivit mer  och mer intresserad av att skriva låtar igen, det har legat nere ett tag.
Innebär det att det kanske blir en soloplatta framöver?
– Ja, det kan det kanske bli.

Publicerad 11 June 2014 09:00