Nummer två Carl Johansson har etablerat sig i HIF:s A-lag under våren. Arkivfoto: Mikael Öhrn

Nummer två Carl Johansson har etablerat sig i HIF:s A-lag under våren. Arkivfoto: Mikael Öhrn

Han står för defensiv stabilitet

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

FOTBOLL. Framåt har det varit målsnålt i år, men det har det även varit bakåt. En stor anledning till att HIF åter igen har hittat en stabilitet i försvarspelet stavas Carl Johansson.
Årets vårhalva har varit innehållsrik för HIF, något som satt sina spår även sportsligt.

– Det har varit en tuff vårsäsong för oss. Först ekonomin, som det har skrivits mycket om, sen Djurgårdsmatchen och därefter har inte heller resultaten kommit. Men ju längre säsongen har gått, har det blivit bättre. Vi släpper inte in så mycket, men måste bli effektivare. Då tror jag att vi klättrar i höst, säger succéförsvararen Carl Johansson, som kom till HIF från Höörs IS när han var 15 år.

I U21-landslaget

Vid tidpunkten för samtalet befinner han sig på Island i väntan på att få göra landslagsdebut i U21-landslaget.
– Det är så klart jättekul att få testa på det. Det har man velat sen man var liten och det är klart att man blir väldigt inspirerad av det, säger den omskolade mittfältaren (han skolades om till mittback i samma veva som U19-laget förvandlades till HIF Akademi).
– Jag hade bra defensiva kvalitéer som mittfältare och de tar jag med mig ner, säger Carl Johansson.
Det är också sen han tog steget ner i mittlåset som det har tagit fart på allvar. Redan efter ett halvår i Akademien flyttades han upp i A-truppen och fick göra en match från start och två inhopp under hösten.
– För bara lite mer än ett halvår sen spelade jag i Akademien och division två. Nu har jag gjort några matcher i Allsvenskan och i landslaget, så det har klart gått fort. Men så är det för de flesta, steget är inte så stort att ta.
Hur menar du?
– Det blir så när man spelar med så bra spelare runt sig. Då utvecklas man väldigt snabbt. Jag tror att det var nyttigt för mig att jag blev uppflyttad förra sommaren, så att jag fick någon match och fick träna med A-laget så att jag fick upp tempot. Då känner man att man gå in i vårsäsongen och vara med och konkurrera.

Första röda

Våren gav honom även karriärens första röda kort.
– Det var jäkligt tufft. Det var ingen grov utvisning heller, utan en sån som är jobbig att få där han skär in framför mig, säger han.
– Det är en tuff situation. Vi hade vunnit mot Malmö i cupen och om jag inte hade blivit utvisad hade vi kanske slagit AIK. Men de andra i laget var sjysta och sa bara att såna grejer kommer att hända igen.
Vad har annars Akademien betytt för dig?
– Akademien har betytt jättemycket. Jag tycker upplägget är jättebra, att man får gå in och testa på seriefotboll i division två och spela tävlingsfotboll varje vecka.
Nästa match är borta mot Göteborg först den 6/7.

Publicerad 06 June 2014 07:00