Filippa Gustafsson, Moa Svensson, Hanna Comnell, Olivia Eriksson och Nellie Andersson tog sig vidare till final i fotbollsturneringen Fair play trophy. I turneringen är rent spel och laganda viktigare än resultat. Foto: Nicole Blomstrand

Filippa Gustafsson, Moa Svensson, Hanna Comnell, Olivia Eriksson och Nellie Andersson tog sig vidare till final i fotbollsturneringen Fair play trophy. I turneringen är rent spel och laganda viktigare än resultat. Foto: Nicole Blomstrand

Rent spel och kamratskap ger vinst

Av
Nicole Blomstrand

SPORTSLIGT ARRANGEMANG. Totalt har över 2 000 elever i Halland i årskurs 6 och 7 deltagit i fotbollsturneringen Fair play trophy. En tävling där god kamratskap och sportsligt spel går före resultat.
 
– Attityden inom fotbollen är ett stort problem idag och någonting som vi aktivt måste jobba med att det ska bli bättre. Fair play trophy är vårt sätt att försöka påverka ungdomarna på ett positivt sätt, säger Björn Laid från Hallands skolidrottsförbund som anordnar turneringen.
I fotbollsturneringen delas det inte ut några gula eller röda kort, istället tilldelas spelarna grönt kort om man uppträtt extra sportsligt på plan.
– Vi har inga domare, det behövs inte. I stället har vi matchvärdar som stöttar och agerar bra förebilder. Under samtliga matcher igår använde de bara visselpipan två gånger, berättar Björn Laid.
Turneringen genomförs i hela Sverige. Men det var Björn som för fyra år sedan, då han började arbeta med turneringen i Halland, införlivade de gröna korten i konceptet.
– Den hette Fair play trophy men det var allt, det fanns inget i turneringen som på ett tydligt sätt angrep problemet med dålig attityd och fult spel på fotbollsplanen. Så jag är stolt pappa till upplägget med de gröna korten och nu används korten i Fair play trophy på andra orter också, säger Björn.
Kamratskap, hjälpsamhet och laganda är viktiga värden i fotbollsturneringen. Eleverna som deltar ska ta ska ta avstånd från fusk, våld och mobbing - inte bara på fotbollsplanen utan också i skolan och i umgänget med kompisarna.
När Lokaltidningen besöker Halmstad arena pågår finalspel för årskurs 7. På en bänk sitter Filippa Gustafsson, Moa Svensson, Hanna Comnell, Olivia Eriksson och Nellie Andersson. De går i klass 7A på Brunnsåkerskolan och har tagit sig vidare till final i turneringen. Tjejerna spelar på fritiden fotboll i IF Centern.
Hur är det att spela i Fair play trophy?
– Det är kul men samtidigt svårt. Man måste tänka på ett helt annat sätt, till exempel att gå tillbaka och säga förlåt om man har tacklat någon, säger Moa Svensson.
– Ja, man måste tänka på att vara lite snällare här, inflikar Hanna Comnell.

Foto: Nicole Blomstrand

Foto: Nicole Blomstrand

Publicerad 30 April 2014 10:00