Moustafa Abu-Ramadan tävlar just nu i -60 klassen. Här med vännen och träningskompanjonen Toy Thinnok. Båda har svart bälte. Foto: Kim Sandberg

Moustafa Abu-Ramadan tävlar just nu i -60 klassen. Här med vännen och träningskompanjonen Toy Thinnok. Båda har svart bälte. Foto: Kim Sandberg

Drömmen:

OS-medalj i judo i judoland

Sex år bort men den svenska ungdomsmästaren Moustafa Abu-Ramadan satsar redan för fullt

Av
Adam Norlin Persson

KAMPSPORT/HELSINGBORG. Moustafa Abu-Ramadan, 17, blev i februari svensk ungdomsmästare i judo för tredje året i rad. För första gången ställde han upp i klassen junior U-21 och vann samtliga matcher på full poäng. Nu satsar han på OS.
OS i Tokyo går av stapeln 2020, ett mästerskap Moustafa Abu-Ramadan hoppas vara med i. SOK har tagit ut fem kandidater till den preliminära OS-truppen i Judo. Och hans tränare, Jan Ström, ser ingen anledning till att någonting skulle kunna stoppa honom från att ta plats i truppen.
– Det enda som kan stoppa honom är om han skadar sig. Hans teknik är i världsklass, säger han.

Siktar på medalj

Judon i Sverige är fortfarande liten, cirka 16 000 utövar sporten. För att Moustafa Abu-Ramadan ska kunna konkurrera med världseliten krävs det att han tränar och tävlar med och mot de bästa. Just därför blir det många internationella mästerskap.
– I år missar jag nordiska mästerskapen. Landslaget bestämmer var vi ska tävla och nu blir det Litauen istället, säger han.
Drömmen är en OS-medalj i Japan. Judo i judoland, som han leendes formulerar det. För att nå dit krävs en enorm träningsmängd, både i Helsingborg och på andra orter.
– Varje måndag åker vi till Köpenhamn för att sparra. Det finns inte tillräckligt många bra sparringspartners i Sverige. Att träna i Sverige är lite som att träna fotboll utan att ha en fotbollsplan, säger han.
Det är tidig eftermiddag och han ska precis påbörja sitt andra träningspass för dagen. Ikväll väntar ännu ett. Han refererar till träningsklubben Kaisho som sitt andra hem.
– På somrarna är jag mer här än vad jag är hemma.

”Det är bara att köra på. Vill man så går allt.” säger Moustafa Abu-Ramadan om sin satsning mot OS 2020. Foto: Kim Sandberg

”Det är bara att köra på. Vill man så går allt.” säger Moustafa Abu-Ramadan om sin satsning mot OS 2020. Foto: Kim Sandberg

”Skolan prio ett”

Judo har han hållit på med sedan han var tio år gammal. Han gick förbi en träningslokal på IH i Helsingborg och såg människor i ”roliga pyjamasar”. Sedan dess har han varit fast. Nu går han sitt andra år på Helsingborgs sportgymnasium, där han kan kombinera sin elitsatsning med skolgång.
– Det är helt perfekt. Det är anpassat så att jag ska hinna med allt.
Tränare Jan Ström är tydlig med vad det är som gäller.
– Skolan ska alltid vara prio ett och Moustafa sköter det väldigt bra. Men om han hade varit golfare eller tennisspelare, idrotter där det finns pengar, så hade han kunnat skita i skolan. Så bra är han i sin sport.

Publicerad 15 April 2014 07:00