Christer Ljungdahl i Hjärnarps GH OL hoppas att Sverige- och världseliten ska få bra förberedelser inför sommarens VM i nord-Italien när de kommer för att springa sprint i Båstad och långdistans på Vallåsen. Foto: Mikael Öhrn

Christer Ljungdahl i Hjärnarps GH OL hoppas att Sverige- och världseliten ska få bra förberedelser inför sommarens VM i nord-Italien när de kommer för att springa sprint i Båstad och långdistans på Vallåsen. Foto: Mikael Öhrn

Vägen till VM går via Båstad

Sverige- och världseliten i orientering till Bjäre när Hjärnarps GH OL arrangerar Silva League

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

ORIENTERING/BÅSTAD/HJÄRNARP. Det var några år sen sist, men nu står Hjärnarps GH OL åter igen som arrangör i Silva League. Då har man valt att lägga sprinttävlingen i Bjäres Venedig och långdistansen på den kontinentala terrängen på Hallandsåsen. Något som inte bara lockar Sverigeeliten, utan även flera av världens främsta orienterare till bygden.

Sverigeeliten i orientering inom såväl junior- som seniorklass väntas till Båstad den 26 april, samt till Vallåsen på Hallandsåsen dagen efter. Dessutom kommer flera internationella orienterare att ansluta.
- Tävlingarna har blivit uppgraderade till World Ranking Elite (WRE) och är öppen för alla i världen som vill vara med och skaffa sig rankingpoäng, säger Christer Ljungdahl, ordförande och tränare i Hjärnarps GH OL, och nämner flertalet världsmästare i anmälningslistorna.
Att tävlingarna dessutom går i Båstad (sprinten) och på Vallåsen (långdistansen) har knappast bidragit till att minska intresset för att komma till Bjäre.
- Terrängen på Bjäre och Hallandsåsen är intressant när man jämför med det vi kallar kontinental terräng. Nu går de långa sträckorna på sommarens VM vid Gardasjön i norra Italien och sprinten i Venedig. Då tyckte man från förbundets sida att det var lämpligt att lägga tävlingarna här och det är ju trevligt för oss, säger Christer Ljungdahl.

Vill göra mer på Bjäre

Just valet av Båstad är strategiskt av flera skäl.
- Stadsmiljön där påminner en del om Venedig. Samtidigt är strategin på sikt att göra mer på Bjärehalvön. Det finns planer i framtiden att bjuda ner andra föreningar på träningsläger i februari när här är snöfritt. Då är Båstad och Ängelholm intressant.
På Hallandsåsen har det arrangerats tävlingar förut, men det var längesen det gjordes något på just Vallåsen.
- Att vi har valt Vallåsen är dels för att man får gå så långt tillbaka som till natt-SM 1982 senast man sprang tävling där, dels ville man från förbundets sida ha en sluttningsterräng som var ganska detaljfattig.

Hjärnarpstjejer springer

Normalt sett får arrangörsklubben inte ha några deltagare med i tävlingarna eftersom man i regel är för bekant med den aktuella tävlingsmiljön. Så är det emellertid inte i det här fallet eftersom tävlingarna är förlagda till Båstad och Vallåsen.
- Vi har sex juniortjejer som kommer att deltaga och de deltar i Silva League totalt också. Vi hoppas att någon ska nå en topp tioplacering i finalen. Så har vi haft det de senaste åren, avslutar Christer Ljungdahl.


Visste du att: Silva League består av sex deltävlingar. Deltävling två och tre arrangeras av Hjärnarps GH OL den 26 och 27 april. Finalen går i Umeå i slutet av maj Starten i Båstadssprinten kommer att gå vid Skejtparken och målgången sker vid tennisstadion. Det kommer att vara livebevakning på storbildsskärm både i Båstad och på Vallåsen, samt sändas ut som webb-tv åtminstone på sprinten i Båstad. För Hjärnarp deltar Frida Hedin och Nicole Ljungdahl (D20), samt Kajsa Hedin, Sophie Nilsson, Matilda Arborelius och Erica Eriksson (D18). Senast Hjärnarp arrangerade en deltävling i Silva League var 2004, men då bara juniorcupen.

Publicerad 15 April 2014 07:00