Projektet ”Youngcubator” drar nu igång i Halland. Målet är att få fler unga människor att våga starta eget företag. Genom projektet får de unga entreprenörerna en arbetsplats, affärscoachning och hjälp att knyta kontakter. Alban Qitaku är ansvarig för verksamheten i Halland, som kommer bedrivas på ett kafé i Halmstad. Foto: Nicole Blomstrand

Projektet ”Youngcubator” drar nu igång i Halland. Målet är att få fler unga människor att våga starta eget företag. Genom projektet får de unga entreprenörerna en arbetsplats, affärscoachning och hjälp att knyta kontakter. Alban Qitaku är ansvarig för verksamheten i Halland, som kommer bedrivas på ett kafé i Halmstad. Foto: Nicole Blomstrand

Förvandlar Halmstadkafé till företagskuvös

Av
Nicole Blomstrand

NÄRINGSLIV. I april startar projektet ”Youngcubator” i Halmstad. Målet är att få fler unga att våga starta eget. En kreativ arbetsplats, affärscoachning och nätverksskapande aktiviteter är verktygen som ska skapa entreprenöriella förutsättningar.
 
– Finns det inget jobb - skapa ett eget. Det är lite av vårt mantra. Vi vill få fler unga att komma in på arbetsmarknaden, genom att hjälpa dem ta tillvara på kreativiteten och idéerna, säger Alban Qitaku, som är ansvarig för Halmstadverksamheten.
En inkubator, eller företagskuvös, har som syfte att främja och underlätta nystartade företags väg mot tillväxt. Genom att erbjuda kontorsplats, coachning, rådgivning och kontakt med finansiärer ska fler våga ta steget och starta eget.
Alban grundade projektet redan förra året tillsammans med sin kollega Patrik Björklund. Men nu växlar de upp och i vår etableras konceptet i Halmstad, Laholm och Varberg. I Halmstad blir upplägget lite annorlunda.
– Här blir det inte en renodlad inkubatormiljö eftersom vi inte har några egna lokaler. Här kommer vi i stället att ha ett cofficeskoncept. Det innebär att vi kommer ha kaféet Roberts Coffee i Halmstad som arbetsplats. Här kommer vi erbjuda entreprenörerna fri arbetsyta och verktygen de behöver och allt är kostnadsfritt, berättar Alban.
Coffices (ta bort inledningsbokstaven och det blir offices som betyder kontor) är ett koncept som återfinns på flera platser runt om i världen. Coffices är vanliga kaféer som också används som kontor, men arbetet som utförs har inte någon koppling till kaféverksamheten.
– Det blir en annorlunda och kreativ arbetsmiljö. Vi tror också att vi på detta sätt kan nå en bredare målgrupp av unga Halmstadbor. Vi är glada att Roberts vill samarbeta med oss så att detta kan bli verklighet.
I Halmstad har ”Youngcubator” premiär den 22 april.
– Därefter kommer jag finnas tillgänglig i Halmstad måndag till onsdag. Min uppgift är att stötta, coacha och ge entreprenörerna verktygen de behöver för att lyckas. Deras behov kommer att styra upplägget, jag kommer vara flexibel, säger Alban.
Inkubatorn har som målsättning att utexaminera minst 80 procent av inkubatorföretagen. Att personer som startar företag inom projektet fortsätter driva och utveckla sina företag även när de lämnat företagskuvösen.  
– Vi vill bidra till att minska ungdomsarbetslösheten. Som är ett stort problem, inte minst i Halmstad.
Alban och Patrik är de drivande krafterna i ”Youngcubator” men projektet ägs på pappret av Science Park Halmstad. I dagsläget har de intäkter för att driva konceptet i sju månader. Region Halland är deras största finansiär. Men de förhandlar också med kommunerna i länet med förhoppningen att erhålla kommunalt stöd.
– Vi lever som vi lär, jag har sagt upp mig från en fast tjänst på bank för att satsa på det här. Jag tror verkligen att det här är en verksamhet som behövs i Halmstad och i Halland. Vi ser en långsiktighet i det här, säger Alban Qitaku.
 
Fotnot: Projektet har premiär 22 april, klockan 18.00, på Roberts Coffee.
 

Publicerad 02 April 2014 11:00