Hon vill sprida könsneutralitet genom böcker

Hen ersätter han och hon i ny barnbok

HELSINGBORG. Sveriges första barnbok som använder ”Hen” istället för han eller hon ges ut på ett förlag i Helsingborg. Och användandet av det könsneutrala pronomenet har redan väckt debatt på nätet.

Förlaget har tidigare utgivit böcker med en figur som det inte ska gå att urskilja något kön på och använt könsneutrala namn. Men att använda pronomenet Hen innebär att ta könsneutraliteten ett steg längre. Karin Salmson berättar boken ”Kivi & Monsterhund” är ett experiment.
- Hen används inte i så stor utsträckning i dag. Tanken är att man ska kunna använda ett pronomen utan att en hel värld av fördomar följer med, säger Karin Salmson som är förläggare och som driver Olika bokförlag.
Förutfattade meningar
Även kring sättet att skriva utan stereotyper och könsbestämmelser finns det förutfattade meningar, berättar Karin Salmson.
- Många tror att det handlar om att förbjuda pojkar från att leka med bilar och flickor från att leka med dockor. Men egentligen så handlar det om att alla barn ska kunna leka utifrån individuella önskemål och ge dem båda alternativen, säger Karin Salmson.

Hittade inga barnböcker
Intresset började när Karin Salmson fick barn och förgäves letade efter barnböcker fria från stereotyper.
- Då tänkte jag: ”Har vi inte kommit längre, det får jag ändra på”. Flickor är ofta i hemmiljö och pojkar är ofta ute i vida världen. Och när jag började titta närmare på det så såg jag även att det saknas fler familjeformer, olika etniciteter och barn med funktionsnedsättningar, säger hon.
Resultatet några år senare är 50 utgivna barnböcker där förlaget strävar efter att böckerna ska vara fria från stereotyper. Bland annat finns det en handbok för föräldrar i hur de ska undvika genusfällor. Och en bok om en tjej som uppfinner saker, liksom om en man som kan visa känslor och gråta.
- Ju färre förutfattade meningar man har om någon desto lättare är det att se individen och inte en person som representant för exempelvis män, kvinnor eller muslimer, säger Karin Salmson.
Användandet av Hen har redan väckt debatt i olika forum på nätet.
- Många blir arga och pratar om genuskonspirationer och ”vad är det här för larvigt?”.

Varför tror du att det här väcker sådana känslor?
- Från uppväxten så berättar samhället om hur pojkar ska vara och hur flickor ska vara. om det ifrågasätts så är det som om människors identitet ifrågasätts, något som kan vara jobbigt och läskigt för en del, säger Karin Salmson. 

Fotnot

”Kivi & Monsterhund” är skriven av Jesper Lundqvist och Bettina Johansson och utkommer den 26 januari.

Publicerad 03 January 2012 16:57