På nya skivan ”Visans Väsen” fortsätter Miriam Aida att tolka svenska visor. Foto: Anders Persson

På nya skivan ”Visans Väsen” fortsätter Miriam Aida att tolka svenska visor. Foto: Anders Persson

Miriam Aida och den gränslösa visan

”Kul att fokusera på det som gör oss lika varandra”

Av
Markus Celander

Markus Celander

SKIVSLÄPP. På nya skivan "Visans Väsen" fortsätter Miriam Aida sin dekonstruktion av det svenska vislandskapet.
– Visan är en mänsklig företeelse som finns i alla kulturer. Det är kul att fokusera på det som gör oss lika varandra, säger hon.

Bortsett från hennes insats häromåret i samlingsplattan med gamla Malmövisor, "Tjo va de viftar", så är "Visans Väsen" första gången som Malmösångerskan spelat in en skiva på skånska.

Men att tolka den svenska visskatten tillsamman med gitarristen Mats Andersson och slagverkaren Ola Bothzén är inget nytt - det har hon gjort tidigare på Grammisnominerade "Letras ao Brasil" från 2009, fast då på portugisiska.

När det nu skulle sjungas på det egna språket var det aldrig aktuellt med någon slags rikssvenska, förklarar Miriam Aida.
– Jag pratar ju skånska, så det kändes naturligt att sjunga på skånska.


En slags minimalism

För bara några månader sedan var Miriam Aida skivaktuell med sjumannabandet A Bossa Elétrica. När det nu är dags för skivrelease igen är det en slags minimalism som gäller ihop med nämnda Mats Andersson och Ola Bothzén - en gitarrist och en slagverkare ger en sambajazzig kontext, och så längst fram Miriam Aidas sång.

– Det är en rolig utmaning med mindre sättning, det ger mer plats för var och en av oss. Röstens nyanser får mer space, man får en större palett att uttrycka känslor med. Men det kräver också att alla tre tar mer ansvar, menar Miriam.


Gillar Malmö

Musiken är hennes arbete. Ett arbete som kräver förnyelse.
Men född 1974 har hon en försvarlig rutin - hon är inte längre rädd för de kreativa svackorna.

– Med facit i hand, när jag ser tillbaka, så inser jag att svackorna alltid följts av nya idéer. De är en brytpunkt, man har vuxit ur en kostym. Det är alltid trist att befinna sig mitt inne i den där svackan, men det har alltid kommit något nytt ut av det.

På tal om kreativitet – hur inspirerande är Malmö i februari?
– Jag gillar Malmö. Jag skulle aldrig flytta till någon annan stad i Sverige. Skulle jag flytta skulle det vara till ett varmare klimat.


"Visans Väsen"

"Visans Väsen" släpps den 23 februari. Den 27 februari signerar Miriam Aida skivan på Folk å Rock i Malmö. Den 1 mars spelar trion på Victoriateatern i Malmö.

Publicerad 13 February 2011 03:00