Sanna Hellberg och Maria Estling Vannestål, dotter och mamma, har skrivit sin första bok som lanserades i söndags.

Sanna Hellberg och Maria Estling Vannestål, dotter och mamma, har skrivit sin första bok som lanserades i söndags.

Håller författandet inom familjen

Av
Oskar Tinggren

VÄXJÖ/MOHEDA. ?Lovis Ansjovis är en bok författad av mamma och dotter, deras första gemensamma projekt, med huvudkaraktären baserad på ett syskon. I söndags släpptes deras första barnbok i vad de hoppas blir en längre serie.

Bokens fullständiga namn är Lovis Ansjovis och rockpappan, en bok och ett projekt Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg har arbetat med i över fem år.

– Det startade ur Sannas lillasyster, och min dotter, Lova. När hon var yngre sa hon väldigt mycket roliga saker, ovanligt mycket skulle jag säga. Jag fick redan då höra från folk att jag borde skriva en bok om det och därifrån kom det, en barnbok där vi använder hennes citat, säger Maria Estling Vannestål.

Rolig för alla

Maria är? mamman, bor i Rottne, har arbetat som språklärare och forskat på LNU, men har på senare tid brutit sig ifrån det och har gett ut ett antal skönlitterära böcker. Sanna är dottern, bor i Moheda och arbetar som frilansöversättare, har nyss gett ut sin första översatta roman med nummer två som kommer senare i oktober.

– Det var under en resa till Stockholm som vi började spåna kring karaktären Lovis tillsammans, hur hon skulle vara, vilka andra personer som skulle vara med och så vidare, säger Sanna Hellberg.

– Vi kände båda starkt att vi har läst så många tråkiga barnböcker som barnen kanske tycker är okej, men inte alls är roliga för föräldrarna. Så vi ville skriva något som både barn och föräldrar kan uppskatta.

Välj bort måsten

Boken handlar? om sexåriga Lovis Ansjovis som precis inlett sitt sommarlov medan pappa fortfarande jobbar. Hon ska då passas av sin mormor och allt är bara tråkigt. Men då får hon idén att starta ett band så att hennes pappa ska få återuppleva sin tid som rockmusiker.

– Hon bildar ett band, ordnar instrument och drar förstås dit publik, som sin mamma och grannarna som alla egentligen hade annat att göra. Budskapet blir att det är så lätt att fastna i måsten, som att tvätta och handla, och att man ibland kan känna efter och välja att göra något annat istället, säger Maria Estling Vannestål.
Med delat? författarskap mellan de båda och Sanna som illustratör finns det fler manus godkända att ge ut, men först ska den här boken lanseras ordentligt och så får framtiden utvisa vad som väntar.

– Nästa bok har ett än djupare budskap, om en farfar som är dement, något vi har personlig erfarenhet av i släkten. Vi vill skriva en bok om det som barn kan förstå, och det är fler böcker av den typen som väntar, kanske?

Publicerad 14 September 2016 13:19