Svetlana Leuchuk ställer ut i Annexet till den 27 april. Foto: Oskar Sandström

Svetlana Leuchuk ställer ut i Annexet till den 27 april. Foto: Oskar Sandström

Gränslös konst ställs ut i Annexet

Svetlana Leuchuk från Sturkö visar akryl och akvareller

Av
Oskar Sandström

SÖLVESBORG. Konstnären Svetlana Leuchuk från Sturkö experimenterar med rödvin och kaffe på målarduken och har valts ut som en av 60 konstnärer i världen att ställa ut i Château Saint-Martin de la Garrigue Montagnac i södra Frankrike. Men först väntar utställningen i Annexet i Sölvesborg.
Svetlana Leuchuk är född och uppvuxen i Vitryssland men bor sedan 2010 i Blekinge. Hon driver eget företag inom grafisk design och bildkonst. I Annexet ställer hon ut akvareller och akrylmålningar, övervägande kvinnoporträtt och motiv med Blekingeanknytning.
– Den här är inspirerad av galjonsfiguren i Karlskrona. Det är väldigt fint att bo där, med allt hav. Men det jag tycker om mest är kvinnor i rörelse, berättar Svetlana Leuchuk.
En av hennes målningar snappades upp av ett t-shirtföretag som ville trycka den. Roligt, tycker Svetlana, men en sak som smäller högre är utställningen ATIM"s Top 60 Masters of contemporary art som arrangeras i ett slott i södra Frankrike av Art Tour International Magazine, en amerikansk konsttidskrift.
– Det känns ganska spännande.
Hon ställer också ut Kvinnlighet, ena halvan av en diptyk, två verk med en man och en kvinna.
– Det handlar om att det inte finns några gränser. Två människor kan träffas, tusen kilometer från varandra.

Publicerad 04 April 2016 15:00