Aida Begovic har märkt av ett stort intresse för pole dance sedan hon började med sina kurser.

Aida Begovic har märkt av ett stort intresse för pole dance sedan hon började med sina kurser.

Växjös nya träningsfluga

Av
Oskar Tinggren

DANS. Intresset för pole dance som träningsform har fullkomligt exploderat, i Växjö liksom i resten av världen. Instruktören Aida Begovic tror hon vet varför.
– Det finns en vilja att få uttrycka sin kvinnlighet.

Pole dance har en lång historia med en grund i akrobatiknummer, men förknippas av många med något helt annat i dag. Stämpeln att det skulle vara något förpassat till strippklubbar är dock på god väg att tvättas bort då det istället har blivit en väldigt populär dans- och träningsform.

– Vi är nya med pole dance hos oss och det är redan överfullt till hösten. Jag har tre kurser igång och jag får ständigt tacka nej till nya som hör av sig och är intresserade, även om vi har luckor till kurser senare i höst, säger instruktören Aida Begovic på Poledance Växjö, som även håller i yoga- och danskurser.

Populariteten för träningsformen har som sagt varit explosionsartad, världen över. Varför intresset helt plötsligt har ökat så vet inte Aida, men hon har sina teorier.

Träning är roligt

– Först och främst tror jag att folk mer och mer börjar förstå att träning inte måste vara något nödvändigt ont, något man ska få överstökat. Det kan vara något roligt att utmana sin kropp och ta ut sig istället.

– När det kommer till pole dance tror jag att det finns en vilja att få uttrycka sin kvinnlighet utan att det ska vara något smutsigt eller fel. Ju fler som inser att detta är en fantastisk konst och träningsform, desto snabbare tvättas den där tråkiga stämpeln som finns bort.

Det är än så länge bara kvinnor som har anmält sig, men åldermässigt skiljer det på sig en hel del. Deltagarna är allt ifrån 18-50 år och så länge man inte har några skador som skulle kunna hindra en är det en träning som passar alla.

För alla åldrar

– Det är både äldre och yngre men och jag känner inte att jag vill rikta in mig på någon speciell åldersgrupp. Men det vill till att man inte har några skador i handleder eller rygg för att kunna vara med, och det är inget som passar för gravida heller.
Men brist på deltagare kommer det alltså inte vara. De kör igång denna veckan och fortsätter hela hösten.

Publicerad 14 August 2015 07:00