Studentkrönika:

"Man har skaffat sig en familj av studentvänner"

Av
redaktion.halmstad@lokaltidningen.se

STUDENTKRÖNIKA.Det är mycket som förändras när man, som jag, flyttar ganska många mil hemifrån och lämnar det där trygga bakom sig. Inte nog med att det är ny stad, nytt folk, ny skola med allt vad det innebär, det är ett nytt hemma också. Den första perioden av studietiden är i princip allting nytt och det är mängder med nya intryck och ny information som ska tas in och som krävs för att skapa den nya naturliga vardagen.
Saker som mamma, pappa eller någon annan familjemedlem för den delen tidigare tog hand om och som magiskt bara löste sig för mig skulle nu fixas på egen hand. Byta glödlampor, städa spisen och göra rent avloppen. För att inte glömma laga bilen när den väl bestämde sig för att protestera. Inte nog med att allt var nytt som student, den nya vardagen var dessutom något skrämmande, med alla nya utmaningar.
Det är då det är tur att de flesta studenter befinner sig i samma situation och delar samma känsla kring den nya naturliga vardagen, man hjälper varandra så fort det krisar lite. Alla nya vänner man fått som ny student blir som en ny liten familj, alla med olika egenskaper som gör att den nya vardagen faktiskt flyter på ganska bra. Någon kan det här med bilar, en annan är bra på att köra med släp och den tredje kan spackla eller hjälpa dig med cykellåset som du tappat bort nyckeln till.
Vi kommer från olika städer och bakgrunder och har olika erfarenheter kring en hel del saker, men att vara en ny student i en ny främmande stad gör oss på något sätt enade. Ingenting är så självklart som att ställa upp och hjälpa varandra med allt det där som så magiskt löste sig när man bodde hemma. Det där ”vuxna” som vi alla på något sätt behövde lära oss illa kvickt när vi insåg att köra med släp, det var minsann inte så enkelt som det såg ut.
Efter ett tag så blir den där nya naturliga vardagen bara vardag. Allt det där nya med skolan har blivit rutin och alla nya ansikten har nu blivit nära vänner. Det är inte längre lika skräckinjagande när strömmen går eller när man låst sig ute en kylig vinterkväll. Man har skaffat sig en ny familj av studentvänner som man vet står där, om än lika förvirrade, redo att ta tag i vuxenlivet tillsammans med dig!
 
Erica Grimberg vice kårordförande Halmstad Studentkår
 

Publicerad 17 December 2014 08:30