Emelie Nordlund bloggar under namnet Förskolemamman om livet som förälder och förskolemamma. Foto: Oskar Sandström

Emelie Nordlund bloggar under namnet Förskolemamman om livet som förälder och förskolemamma. Foto: Oskar Sandström

Livet som bloggmamma

Vi möter: Förskolemamman Emelie Nordlund

Av
Oskar Sandström

SÖLVESBORG. Emelie Nordlund har sedan hon väntade sin son Vincent för drygt sex år sedan bloggat om hur det är att vara förälder. Bloggen har vuxit med åren och idag är Förskolemamman Blekinges största föräldrablogg med ungefär 1700 unika besökare i veckan.

Emelie Nordlund började först blogga under namnet Studentmamman när hon väntade sin förstfödda Vincent och samtidigt studerade på Lärarprogrammet i Göteborg.
– Jag skrev om mina tankar om föräldraskap och hur det var att bli förälder och kombinera det med studier. Jag tog ett uppehåll ett tag i bloggandet, men jag började igen när jag var gravid med Isabelle för två år sedan.

En rosa period

Emelie försöker att skriva inlägg som skapar tankar och en debatt. Ett typiskt inlägg är om luciatåg och för vems skull egentligen tåget är, barnen eller föräldrarna.
– Föräldraskap är inte svart och vitt. Jag tror inte riktigt på ”metoder” som femminutersmetoden och sova hela nattenmetoden. Jag är intresserad av barns utveckling och lärande. Du måste se att det är en människa som sitter bredvid dig med tankar och känslor som måste tas på allvar.
Emelie är också intresserad av genuspedagogik.
– Ett av mina första inlägg handlar om när Vincent hade en rosa period och mina tankar kring det. Som skillnaderna mot att vara barn i en mer tillåtande storstad och när vi kommer till en småstad som Sölvesborg och han är den enda killen på förskolan som har en rosa jacka.

Lyssna på barnet

Hon skiljer på sin yrkesroll som förskollärare och sin föräldraroll eftersom relationen och känslorna är olika i hemmet och på arbetsplatsen. Men pedagogiken är den samma.
– Jag vill komma bort från den auktoritära vuxna och i stället lyfta barnet. Ta deras tankar på allvar. Även om jag inte håller med barnen om att de borde få äta lördagsgodis på en onsdag så har jag förståelse för deras känslor och förklarar för dem varför det inte går. Barnen ska vara delaktiga i beslut, precis som i förskolan.
Hon har fått många erfarenheter både från jobbet som förskollärare och som tvåbarnsförälder.
– Det är viktigt att man som förälder påminner sig om att barn aldrig gör saker för att vara "elaka" utan att deras agerande är ett sätt för de att uttrycka ett visst behov. Lyssna på barnet. Var närvarande.

Vill skapa event och föreläsningar

När hon och hennes man Andreas flyttade till Sölvesborg så hade Emelie inte särskilt många kontakter i stan, så hon startade en Facebookgrupp för mammorna och papporna i Sölvesborg.
– I början var det mest för att få kontakt med andra föräldrar och ordna lekträffar. Men vi föräldrar träffas också ganska regelbundet och tipsar varandra om barnrelaterade evenemang i Sölvesborg.
Just evenemang är något som Emelie Nordlund saknat i Sölvesborg och vill att det händer lite mer. I söndags arrangerade hon ett homeparty och ett minievent med pysselsaker för barn.
– Jag har fler tankar för Sölvesborg. Jag vill få hit föreläsare, arrangera föräldrautbildningar och göra mässor riktiade till föräldrar och få igång näringsliv och invånare så att det ska hända lite mer här.

Emelie Nordlund

Ålder: 31
Bor: Sölvesborg
Gör: Förskollärare, bloggar på www.forskolemamman.se
Familj: Maken Andreas, barnen Vincent, 6 år och Isabelle, 1,5 år
På fritiden: Bloggar, läser, tränar, deltar i bloggevent
Aktuell: Arrangerar ett pysselhomeparty på söndag kl 10 på Trädgårdsgatan 2 i Sölvesborg.

Publicerad 05 December 2014 11:15