Möllebackagården och Massmanska kvarnen är med i Julkul.Foto: Kulturcentrum

Möllebackagården och Massmanska kvarnen är med i Julkul.Foto: Kulturcentrum

Jultraditioner ska hyllas i Bergslagen

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. På lördag är det dags för Julkul i Bergslagen igen. Då kommer det att bli möjligt att fördjupa sig i olika jultraditioner.

Julkul har arrangerats sedan 1997. Tidigare har det varit mer fokus på konsumtion men nu är det traditionella julaktiviteter som står i centrum.

Under dagen kommer det att visas utställningar, det kommer att vara försäljning av hantverk, det blir dans runt julgran och musik.

Ta del av julstämning

– Det blir en liten julmarknad men mer jultraditioner och julpyssel. Det kommer att vara fri entré, så man kan gå hit själv eller med barn och börja ta del av julstämningen utan att behöva köpa något, säger Tine Böthun, arrangör.

Hon tycker att Julkul är en trevlig tradition och menar att många julmarknader handlar om försäljning men här har de valt att fokusera på upplevelser istället.

Förra året nådde de sin maxgräns på Kulturcentrum för hur många personer de kan ta in. Därför har de valt att skära ner lite på musiken just där. Det innebär att Decibellerna i år kommer att gå runt i området och sjunga julsånger istället för att endast vara på Kulturcentrum. Där kommer däremot musikskolan att sjunga.

Traditioner försvunnit

Anledningen till att Julkul arrangeras är delvis att de tycker att det är viktigt att alla får möjlighet att ta del av gamla jultraditioner med sång, dans och pyssel.
– Det har försvunnit på många håll. Det är många familjer som inte gör det.

Ett annat skäl är att de vill bjuda på julmys utan att det ska vara särskilt kommersiellt. Medverkar i Julkul gör bland annat Massmanska kvarnen, Möllebackagården, Mor Oliviagården och Kulturcentrum.

Publicerad 05 December 2014 08:00