Anne Kjellsson och Mikael Thornéus på Navigatorcentrum.Foto: Tinna Hiller Andreasson

Anne Kjellsson och Mikael Thornéus på Navigatorcentrum.Foto: Tinna Hiller Andreasson

Unga får hjälp på vägen mot arbete

Av
Tinna Hiller Andreasson

KARLSKRONA. På nyöppnade Navigatorcentrum kan unga få hjälp med att hitta rätt på vägen mot arbetsmarknaden. Här finns kunskap om såväl utbildning som jobb.
Navigatorcentrum ger ungdomar mellan 16 och 24 år chans att möta näringsliv, kommun och myndigheter under ett tak. Det handlar också om samverkan mellan alla länets kommuner.
Principen man arbetar efter är ”en väg in - flera vägar ut”. Verksamheten håller till i Vuxenutbildningens lokaler på Norra Kungsgatan.
– Det är väldigt hög ungdomsarbetslöshet i Blekinge och vi måste hitta nya sätt att minska den. Det här är ett sätt att få kontakt med ungdomar, säger Mikael Tornéus, som är rektor på Vuxenutbildningen.

Ingen registrering

Till skillnad från Arbetsförmedlingen behöver man inte boka tid eller registrera sig, utan det är bara att komma in. Det kan gälla jobbsökande, praktik, studier eller drömmar om framtiden.

Samarbete med AF

– Vår verksamhet bygger på frivillighet och vi samarbetar med AF, som finns här en halvdag i veckan, förklarar projektledare Anne Kjellsson.
Man har också unga anställda som arbetar som ”ungdomsspanare”. De finns ute på olika platser där ungdomar rör sig för att berätta om Navigatorcentrum.

Publicerad 01 December 2014 14:07