Niklas Lundgren är en av alla spelare i Växjö Lakers A-lagsom odlar mustasch under movember, även om han inte är speciellt nöjd med sin egen. Foto: Oskar Tinggren

Niklas Lundgren är en av alla spelare i Växjö Lakers A-lagsom odlar mustasch under movember, även om han inte är speciellt nöjd med sin egen. Foto: Oskar Tinggren

Lakers odlar mustascher

Av
Oskar Tinggren

HOCKEY. Vi närmar oss slutet på november, en månad som de senaste åren fått ett namnbyte till movember. Under 30 dagar är det meningen att manlig hälsa ska uppmärksammas, speciellt kampen mot prostatacancer, något Växjö Lakers bidrar till med sina mustascher.

Det finns en bra blandning av yngre och äldre spelare i Växjö Lakers A-lag, något som brukar eftersträvas. Men i just november har de mer erfarna dragit stora fördelar de senaste åren då det blivit en månad helt avsedd för att odla en mustasch.

”Ett samhällsansvar”

– Om jag bara hade lite mer färg i min så hade det nog gått bra, därför färgade jag faktiskt den sista veckan förra året. Men det finns de som har det värre, som Eric Martinsson till exempel. Sedan låter det ju inte bra att snacka upp tränaren, men Sam Hallams är riktigt bra precis som Teemu Laakos och Noah Welchs, säger Lakersbacken Niklas Lundgren.

Mustaschkampen, som det hette från början, är en kampanj som pågått sedan 2007 men som lades ner av cancerfonden 2011. Sedan dess har det drivits vidare som movember där tanken är att män ska odla en mustasch för att uppmärksamma kampen mot framförallt prostatacancer, men även driva samtalet om mäns hälsa i allmänhet framåt.


"Ett samhällsansvar"

– Jag tror att min farfar fick prostatacancer, men honom fick jag aldrig träffa. Jag tycker det är positivt när föreningen engagerar sig så här, de har en större chans att påverka då många spelare ses som profiler och unga ofta ser upp till dem. Dessutom tycker jag att vi har ett samhällsansvar.

Att idrottsföreningar engagerar sig i movember har alltså blivit väldigt vanligt och det är ofta de som går i bräschen när det kommer till stora insamlade summor, framförallt ishockeyföreningar. Växjö Lakers är alltså en av dessa, detta då alla lag SHL slutit upp och tävlar mot varandra för att se vilket lag som kan samla ihop mest pengar.

Vann förra året

– Jag tror att det var ett initiativ från ligan, så vi var inte först på det. Men förra året gjorde vi en stor satsning och jag vill minnas att vi det lag som lyckades samla ihop mest pengar. I år har det dock fått ett rejält uppsving och medan vi vann på runt 15 000 kr förra året har de som leder nu samlat in ca 100 000 kr, säger Carolina Toresson, marknadsansvarig i klubben.

Men Lakers har gjort ett gott arbete även i år och spelarna fortsätter som bäst att kultivera sin ansiktsbehåring och mustascherna verkar ge positiva effekter också på isen.

– Tyvärr får jag nog ingen större respekt på grund av mina fjun, men någon som Teemu Laakso tror jag kan få folk att haja till när han åker förbi, säger Niklas Lundgren.

Publicerad 01 December 2014 12:00