Pipelight Uf som Emilia Johansson och Julia Nilsson startat säljer ljusstakar av kopparrör. Foto: Oskar Sandström

Pipelight Uf som Emilia Johansson och Julia Nilsson startat säljer ljusstakar av kopparrör. Foto: Oskar Sandström

Emilia och Julia fick en ljus företagsidé

Säljer ljusstakar av kopparrör

Av
Oskar Sandström

KARLSHAMN. Frisöreleverna Emilia Johansson och Julia Nilsson på Östersjögymnasiet driver under det här läsåret företag via Ung Företagsamhet. Företaget heter PipeLight UF och de säljer ljusstakar tillverkade av kopparrör.
Entreprenörskap är en obligatorisk kurs för yrkesprogrammen, och att frisörer startar eget är mer regel än undantag. I kursen ingår att driva ett UF-företag. Emilia och Julia var osäkra på vilket slags företag de skulle starta, men fick inspiration från en ljusstake som Emilia hade hemma.

Sågar av rören

De lyckades göra ett avtal med en VVS-firma för att få köpa kopparrör till inköpspris och sågar av och monterar ljusstakarna själva.
– Vi säljer på julmarknader och har gjort en modell som är mer som en adventsljusstake, men den gör vi nog om efter jul, säger Julia Nilsson.
I början kändes det lite läskigt att marknadsföra sig som företag och ringa folk, men det har gett sig med tiden. De marknadsför sig via Facebook och Instagram och deras företagsrådgivare använder ljusstakarna i sin julskyltning.
– Nu känns det lite enklare och vi vågar lite mer. Det svåraste är nog ekonomin och bokföringen säger Julia Nilsson och Emilia Johansson.

Publicerad 01 December 2014 12:30