Gunnel Alvhäll, kyrkoherde, Ola Palmgren, museipedagog, Björn O Svensson, Ronneby musei- och hembygdsförening, Marcus Sandekjer, chef för Blekinge museum, och Inga-Britt Olsson, Ronneby musei- och hembygdsförening. Foto: Stina Pettersson

Gunnel Alvhäll, kyrkoherde, Ola Palmgren, museipedagog, Björn O Svensson, Ronneby musei- och hembygdsförening, Marcus Sandekjer, chef för Blekinge museum, och Inga-Britt Olsson, Ronneby musei- och hembygdsförening. Foto: Stina Pettersson

Minnesvecka för blodbadet

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Det är 450 år sedan Ronneby blodbad ägde rum. För att inte glömma det hemska som hände och människorna som förlorade livet arrangeras en minnesvecka för händelsen den här veckan.

Från och med i dag pågår en rad gratisaktiviteter med koppling till Ronneby blodbad i centrum. På onsdag blir det guidad stadsvandring i blodbadets fotspår med museipedagog Ola Palmgren från Blekinge museum. Samling sker vid Heliga kors kyrka och ingen föranmälan krävs.

På torsdagen, som är själva minnesdagen för blodbadet, ordnas en minneshögtid i kyrkan. Då blir det tidstypisk musik och korta föredrag med bland annat Poul Grinder-Hansen, från nationalmuseet i Köpenhamn, som ger den danska synen på händelsen, Björn O Svensson från Ronneby musei- och hembygdsförening, och kyrkoherde Gunnel Alvhäll.

Anledningen till att minneshögtiden hålls i kyrkan är att den var med under blodbadet och många dödades där. Även föremål i kyrkan finns kvar från den tiden.
– Vi har minnesstunden för att minnas alla de människor som miste livet, säger Marcus Sandekjer, chef för Blekinge museum.

Under fredagen kopplas sedan dåtidens hemska händelse till liknande händelser i nutid under föredraget och diskussionen Halabja och Bosnien i Prästgården. Medverkar gör Sabina Bico och Razgar Mostafa som berättar om egna erfarenheter.
– De är människor som har varit med om liknande saker som blodbadet. Tyvärr är det inget som bara hör till historien. Det händer fortfarande i andra delar av världen.

Minnesveckan avslutas på söndagen med högmässa i kyrkan. Efter den blir det ytterligare en stadsvandring med Ola Palmgren med start vid kyrkan. Under hela veckan visas en utställning i Prästgården. I den finns bilder och berättande text om blodbadet.
– De berättar om vilka föremål i kyrkan som var med. Man kan läsa i Prästgården och sen fortsätta in i kyrkan, säger Sandekjer.

Med aktiviteterna vill arrangörerna belysa händelsen med olika ingångar.
– Det är länge sedan men vi kan använda historien för att förstå samtiden, säger han.

Förhoppningen är att blodbadet ska lyftas upp och diskuteras i Blekinge men även nationellt. Arrangörerna vill sprida kunskap om händelsen som är relativt okänd. Marcus Sadekjer tror att det delvis beror på att händelsen inte passade in i Sveriges självbild och att Blekinge tillhört Danmark. Inte heller i Danmarks historia finns händelsen med, kanske eftersom Blekinge nu tillhör Sverige.
– Det vill vi ändra på. Det är viktigt att kunna sin egen historia om sin egen stad när vi träffar andra människor i dag.

Minnesveckan arrangeras av Blekinge Museum, Svenska kyrkan, Ronneby musei- och hembygdsförening, Ronneby kommun och Arbetarnas bildningsförbund.

Publicerad 01 September 2014 17:00