Lasse Åkerlund har själv tillverkat scenen och alla figurer som är med. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Lasse Åkerlund har själv tillverkat scenen och alla figurer som är med. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Finurlig teater för barn

Urpremiär för "Gomidda Grisen" i Karlskrona på lördag

Av
Tinna Hiller Andreasson

KARLSKRONA. Bakom namnet Teater Allena döljer sig Lasse Åkerlund. På lördag den 6 september är det premiär för hans senaste föreställning ”Gomidda Grisen”.
Lasse Åkerlund är bland annat känd för ”Trollet med den gula kepsen”, som gjorde succé som adventskalender och även har synts i föreställningar i Karlskrona de senaste åren.
Just nu håller Lasse på att lägga sista handen vid scenografin till ”Gomidda Grisen”. Scenen får plats på en specialbyggd vagn inne i ateljén på Polhemsgatan. Tre månader har det tagit för Lasse att bygga upp scenografin med kullar, gräs, träd, en liten stuga med tillhörande brunn, jordkällare och dass.
Det är många detaljer att titta på. Ett äppelträd, en flaggstång, en cykel och en roddbåt med åror i sjön. Uppe på högsta berget står en varg.

Djur som dyker upp

Under föreställningens gång dyker det upp fler djur: en fjäril, en ekorre, en uggla och till och med en gammal ål, som bor i brunnen.
Manuset står Lasse Åkerlund själv för.
– För många år sedan gjorde jag en föreställning som hette ”Grattis Grisen”, som jag har turnerat mycket med på förskolor och bibliotek. Den scenen fick plats i en väska. Men nu ville jag göra något stort! Efter föreställningen ska barnen kunna stå framme vid scenen och titta på allt som finns.
Historien handlar om Grisen som ska få en överraskningsmiddag av Gubben. Under tiden som Gubben lagar maten går Grisen ut på promenad.

Pratar med ett bi

– Först går han och räknar vågor, sedan pratar han med ett italienskt bi i Gubbens bikupa och med ålen i brunnen. Han träffar en fjäril, en ekorre, en uggla, en kanin och en varg och frågar alla vad de brukar äta. När Grisen får veta vad vargen vill ha till middag, så springer han hela vägen hem och där känner han att det luktar pannkakor, berättar Lasse.
”Gomidda Grisen” vänder sig till barn mellan tre och fem år. Premiären blir i Stadsbibliotekets hörsal, där den spelas två gånger samma dag.
– I den här föreställningen finns grund för att prata om en massa saker - ekologi, odling och vem som äter vem. Eller så kan man bara se det som en mysig stund, säger Lasse.

Publicerad 01 September 2014 14:13