Schackspelaren Anders Svensson är initiativtagaren till Karlshamns schacksällskap, som har sin första träff den 4 september på stadsbiblioteket. Foto: Oskar Sandström

Schackspelaren Anders Svensson är initiativtagaren till Karlshamns schacksällskap, som har sin första träff den 4 september på stadsbiblioteket. Foto: Oskar Sandström

Anders Svensson ska starta Karlshamns schacksällskap

Av
Oskar Sandström

CARLSHAMN Anders Svensson har spelat schack sedan han var tio år, tävlar i division ett och arrangerade utomhusschack under Östersjöfestivalen. Nu tar han initiativet till att starta Karlshamns schacksällskap.
På bordet står ett handgjort schackbräde, med träsnidade schackpjäser. Men det är bara ett av många bräden som Anders Svensson har.
– Det här hittade jag på en loppmarknad i Asarum för tio år sedan. Det var en dam som sålde det och det hade tillhört hennes man som var sjöman, säger Anders Svensson medan han ställer pjäserna tillrätta.

Började som tioåring

Han har spelat schack sedan han var tio år gammal. Hans mamma tyckte att han var lite för livlig och skickade ner honom till schackklubben hemma i Höganäs. Tioårige Anders spelade mest fotboll, men upptäckte att han hade mer talang för schack. När han flyttade till Carlshamn 1995 så fanns ingen schackklubb i stan, men den 4 september ska det bli ändring på det. Anders Svensson är nämligen initiativtagaren till Karlshamns schacksällskap.
– Jag saknar att komma ut och spela en vanlig klubbkväll. Gemenskapen är viktig för att man ska fortsätta vilja spela. Många slutar spela när de är äldre och återväxten i klubbarna är inte lika stark som i storstäderna.

Startar i september

Schacksällskapet startar den 4 september och kommer att hålla till på stadsbiblioteket. De har för en junior- och en seniorverksamhet och planerar att komma ut till skolor för att få fler ungdomar intresserade. Även om Anders Svensson gärna skulle se fler ungdomar som spelar så poängterar han att schack är en spel för alla, oavsett ålder eller yrkeskategori.
– Många andra spel innehåller en slumpfaktor, som ett tärningsslag, men det finns inte i schack. Det är bara du som påverkar spelet. Det går snabbt att lära sig, men är svårt att bemästra och det finns alltid rum för förbättring.
Anders tycker också om de kulturöverskridande fördelarna med schack. Det är samma regler över hela världen och han har fått många internationella vänner genom spelet.
– Var man än är i världen så blir ett schackspel en kulturell mötesplats.

Publicerad 01 August 2014 11:43