Fredrik Belfrage har organiserat insamlingen till det nya asylboendet i Hällevik. Foto: Oskar Sandström

Fredrik Belfrage har organiserat insamlingen till det nya asylboendet i Hällevik. Foto: Oskar Sandström

Stor insamling till asylboende

2,5 ton samlades in till de asylsökande i Hällevik

Av
Oskar Sandström

SÖLVESBORG I dagarna före midsommar blev det klart att Bert Karlssons omtalade asylboende blir av, med plats för 200 asylsökande. På midsommardagen inleddes en stor insamling på Skofabriken av kläder och leksaker till de boende. 
Efter att dialogen mellan Tonnie Rittstam och Bert Karlssons bolag Jokarjo AB i vintras avstannat så såg det inte ut som att Bert skulle bli ny arrendator. Hanöhus presenterade för bara en månad sedan sina sommarplaner med beach bar, ölspa och trubadurkvällar. Därför förvånades många när det strax före midsommar stod klart att det blev en affärsuppgörelse mellan Migrationsverket, Hanöhus och dess arrendator Jokarjo AB.

Startade insamling

Sölvesborgs kommun vidtog ett antal åtgärder, som att sjösätta sitt mentorsprojekt för de nyanlända, och en insamling av kläder och andra artiklar. Initiativet till insamlingen kom från Fredrik Belfrage på Skofabriken, efter dialog och godkännande från Migrationsverket och Sölvesborgs kommun. 15 timmars insamling under midsommarhelgen resulterade i ungefär 2,5 ton kläder, leksaker, hygienartiklar och andra nödvändigheter. När insamlingen avslutades lastades allt på en lastbil för att köras ner till Hällevik.

över 2,5 ton kläder, leksaker och andra nödvändigheter har samlats in av sölvesborgarna. Foto: Oskar Sandström

över 2,5 ton kläder, leksaker och andra nödvändigheter har samlats in av sölvesborgarna. Foto: Oskar Sandström

Vill göra vad vi kan

David och Nina Åkesson och deras barn Angelica och Edward har bidragit till insamlingen.
– Vi har lämnat in lite barnkläder, hygienartiklar och några av Edwards gamla leksaker. Vi vill göra det vi kan för att underlätta och att de ska känna sig välkomna. Då är det en fin gest att folk i kommunen går samman och hjälper till, säger David Åkesson.

Många vill hjälpa till

Lukas Wägbo, fritidsledare, ställde med sina kollegor upp och arbetade ideellt med insamlingen.
– Vi har haft helt fantastiska samtal med alla som varit här och som vill göra skillnad. Folk vill hjälpa till, ser det som självklart och vill engagera sig. Flera har kommit igen och igen och lämnat mer saker.

Hjälp från alla håll

Fredrik Belfrage vet inte hur många som bidragit, men uppskattar det till ett hundratal.
– Hjälpen har kommit från alla håll. Barn som lämnat in sina nallar och pensionärer som kommit med stora säckar med kläder.
Varför gör ni det här?
– Varför skulle vi inte göra det? Det är välkommet och det behövs. Väldigt många vill hjälpa till och vill göra mer. En snabb hjälp är också en symbolik för Sölvesborg.

Publicerad 01 July 2014 09:01