Nya Glashuset.

Nya Glashuset.

Mycket ska ta plats i nya Glashuset

Av
Malin Nilson

GISLAVED. Namnbyte, ombyggnad och nystart för verksamheterna. Gamla Gisleparkshuset har genomgått stora förändringar och till hösten väntar mycket nytt i Glashuset.
Efter en omröstning på kommunens hemsida stod det klart. "Glashuset" blir nya namnet på det som tidigare hette Gisleparken. Förslagen till omröstningen kom från kommuninvånare och över 700 personer röstade. Annika Blixth, kultursekreterare, tycker det blev lyckat med omröstningen.
– Vi fick över 200 olika förslag, jag tror inte någon väntat sig det. Och över 700 röstade på en förhållandevis kort period, det är en fantastisk respons.
Till hösten ska Glashuset vara fullt av liv. Gymnasiets restaurangprogram är redan på plats, Gisleparken och bowlingen är på gång. Ungdomens kulturhus ska flytta tillbaka under sommaren. De får nya, uppfräschade lokaler med bättre teknik och passar dessutom på att byta namn till Kulturplatån.
– Det handlar om att man under en tid märkt att verksamheten är så bred, den riktar sig inte bara till ungdomar och man kan ta del av verksamheten oavsett ålder, säger Annika Blixth.
Gisleparken fortsätter som en del av Glashuset och återupptar sin verksamhet till hösten. Lars Villefrance-Damgaard är ny verksamhetschef. Han ser fram emot nystarten och tycker att Glashuset är ett bra namn.
– Det finns ju en historia av glasbruk i Gislaved, dessutom är det stora panoramafönster i byggnaden och transparens mellan de olika verksamheterna. Jag hoppas det kommer spegla det vi vill skapa därinne.
För Gisleparkens del drar det igång på allvar den 27:e september med en showkväll med Rydell & Quick. Därefter väntar alltifrån nattklubbskvällar med livemusik, till dans, konserter, teater och pubkvällar med trubadur. De tänker också satsa på öppen scen för lokala talanger. Senare i höst är Barbados bokade och i december väntar julshower med bland andra Pernilla Wahlgren och Gislaved Storband. Som ny på sin post är Lars Villefrance-Damgaard öppen för förslag.
– Det gäller att vara lyhörd för vad som funkar här. Det är en verksamhet som legat nere i ett och ett halvt år, det är inte det ultimata. Vi får jobba hårt med att få tillbaka publiken, säger han. 
Han har lång erfarenhet av branschen. Han är journalist från början och har tidigare varit verksam i Gislaved som det. Men på senare tid har han hållit sig till underhållningsbranschen i Sverige och USA, som manager för artister och producent för shower på bland annat Globen, Cirkus och Rondo. Han har jobbat med Gisleparken sedan februari och trivs redan.
– Det här uppdraget tyckte jag var vansinnigt kul. Jag tror att Gisleparken kommer få ett sånt lyft, bli ett riktigt nöjescenter för hela kommunen.

Publicerad 01 July 2014 14:30