Sommardans Blekinge uppträder i alla länets kommuner den här veckan. Foto: Stina Pettersson

Sommardans Blekinge uppträder i alla länets kommuner den här veckan. Foto: Stina Pettersson

”Det är det bästa jobbet”

Ungdomar jobbar som dansare i sommar

Av
Stina Pettersson

BRÄKNE-HOBY. För fjärde året arrangeras Sommardans Blekinge som ger ungdomar möjlighet att sommarjobba som dansare. För varje år har projektet utvecklats. I år har de till exempel tagit in en extra koreograf.

Första året arrangerades Blekinge sommardans endast i Karlskrona och Ronneby. Året där på fyllde de på med Carlshamn och förra året kunde ungdomar från hela länet arbeta som dansare inom projektet. Hittills har dock ingen från Olofström deltagit men arrangörerna vet att det finns intresserade ungdomar som just nu är för unga eftersom de måste vara 17 eller 18 år för att kunna få jobbet.

Anställt koreograf

I år har jobbperioden kortats till tre veckor för att vara mer lik de befintliga ferieperioderna som finns hos länets kommuner och därmed bli mer lätthanterlig. Nytt för i år är också att koreografen Nilla Björkman har anställts som koreografassistent.
– Hon är precis färdigutbildad, kommer från Carlshamn och vill ha erfarenhet och vi är villiga att ge henne det, säger Rebecca Yates, en av arrangörerna.

Den här gången har deltagarna också möjlighet att bo på Blekinge folkhögskola där de tränar. Det är extra bra eftersom arbetsdagarna är längre det här året. Hälften av deltagarna har valt att bo på skolan.
– Det bidrar även till att stärka relationerna mellan kommunerna, säger Anna Johansson, en av arrangörerna.

När Commersen besökte sommardansen var de inne på andra veckan, sista veckan innan turné med deras dansföreställning i alla länets kommuner. I år deltar 18 dansare med olika mycket erfarenhet. De har fått träna fyspass, teknik, pratat om vikten av att ta hand om sin kropp under intensivt arbete och så klart dansat.

Clara Pernebjer från Sölvesborg, Emelie Meurling från Ronneby, Johanna Martinsson från Carlshamn, och Olivia Klang från Karlskrona, jobbar som dansare i sommar. Foto: Stina Pettersson

Clara Pernebjer från Sölvesborg, Emelie Meurling från Ronneby, Johanna Martinsson från Carlshamn, och Olivia Klang från Karlskrona, jobbar som dansare i sommar. Foto: Stina Pettersson

Vänner och säkerhet

Dansarna tycker att projektet känns mer som ett läger än som ett jobb men är mycket tacksamma över att de får chansen.
– Det är det bästa jobbet! Detta är något jag skulle kunna betala för, säger Olivia Klang från Karlskrona.
– Man får pengar för att göra det man älskar, fyller Emelie Meurling från Ronneby i.

Bland det roligaste med jobbet tycker de är att de får många nya kontakter och så har de blivit mer självsäkra.
– Vissa kanske inte tyckte om att visa sig själva, men nu gör vi solon inför alla, säger Emelie Meurling.

De har också blivit mer öppna och lärt sig att inte vara rädda för kroppskontakt. Tjejerna tror att de kommer att ta med sig vad de har lärt sig även i framtiden.
– Det handlar inte bara om dans utan om att man har lärt sig mer om sig själv också, säger hon.

Sommardans Blekinge drivs av den ideella föreningen Dans i Blekinge och stödjs av Region Blekinge, Dans i sydost, crowdfunding och alla kommunerna i länet.

Framträdanden

Karlskrona: på Stortorget 30 juni.
Olofström på torget 1 juli.
Carlshamn: på torget 2 juli.
Ronneby: på torget 3 juli.
Sölvesborg: på Stortorget 4 juli.

Publicerad 01 July 2014 12:00