Jojjo Ekström Sefedini har fastnat för högintensiv och varierad träning som hon kör på en äng bakom sitt hus. Foto: Calle Berglund

Jojjo Ekström Sefedini har fastnat för högintensiv och varierad träning som hon kör på en äng bakom sitt hus. Foto: Calle Berglund

Träffas för trädgårdsträning

Av
Calle Berglund

TRÄDGÅRDSTRÄNING. Välta traktorhjul, bära sandsäckar, slå med slägga och snurra kättingar. En tung och varierad träning där du verkligen kan ta ut dig passar Jojjo och Ramon Ekström Sefedini perfekt. Nu har de startat en egen träningsgrupp för att fler ska kunna njuta av övningarna.
– Det är en mycket fysisk aktivitet, säger Jojjo.

Regnet faller över den lilla ängen utanför Jojjo och Ramon Ekström Sefedinis trädgård i Alvesta. Men det stoppar varken dem eller den tappra, lilla träningsgruppen.
Förra sommaren tränade de cirkelträning ihop på Kronobergs slottsruin utanför Växjö. Nu har de bestämt sig för att fortsätta årets roliga hårdträning på hemmaplan.

”Fruktansvärt roligt”

– Vi tyckte att det var en så fruktansvärt rolig träning, där du bygger både kondition, styrka och uthållighet, så vi ville flytta det till vår äng, säger Jojjo Ekström Sefedini.
När träningen på ruinen inte fortsatte startade de en egen träningsgrupp med vänner och grannar som sedan i maj vuxit till mellan fyra och tio personer beroende på väder.

Till sommaren vill de bjuda in fler intresserade till ”träning i trädgården”, som de kallar sina aktivitet. Passen bokas gemensamt och innehåller 10-12 stationer med olika redskapsövningar som utförs under 50 sekunder med 10 sekunders vila mellan varje. Efter två varv är det fem minuters vila och sedan gör gänget två varv till.
– Träningen är högintensiv med redskap som däck, rep, pallar, kättingar, slägga och kroppen, som påminner om Tabata, men är jobbigare och ger mer mjölksyra. Det är en mycket fysisk aktivitet, förklarar Jojjo.

Daniel Forsén, Jojjo Ekström Sefedini, Ramon Ekström Sefedini och Mia Claesson trotsar regnet för lite träning i trädgården. Foto: Calle Berglund

Daniel Forsén, Jojjo Ekström Sefedini, Ramon Ekström Sefedini och Mia Claesson trotsar regnet för lite träning i trädgården. Foto: Calle Berglund

”Skön känsla”

Alla i träningsgruppen ger allt i sitt eget tempo och peppar varandra till nästa station för att orka varvet runt. Daniel Forsén har tränat i trädgården några gånger och trivs med övningarna.
– Det är en skön känsla att ta ut sig helt, säger han.

Letar uteplats

Även om ängen bakom huset fungerar bra ska Jojjo kontakta kommunen för att hitta en mer tillgänglig uteplats att hålla träningen på och någonstans att förvara alla redskap. Hon har också pratat med fritidsgården om att tillsammans med Ramon dra igång en egen grupp för unga träningsintresserade i Alvesta kommun.
– Det är träning som passar alla. Jag har tränat det mesta innan, men nu är jag helt såld på träning i trädgården, säger hon.

Publicerad 25 June 2014 12:00