Roger Ekengren är glad för den nya båtbryggan, men tycker att det känns lite tomt efter projektet. Foto: Calle Berglund

Roger Ekengren är glad för den nya båtbryggan, men tycker att det känns lite tomt efter projektet. Foto: Calle Berglund

Ny båtbrygga förlänger säsongen

Av
Calle Berglund

KLART. Att bygga en brygga tar både tid och kraft. För medlemmarna i Araby båtklubb blev projektet verklighet i sista stund efter år av planering, väntan och oviss försäljning.
– Nu är invigningsbandet klippt och det känns lite ”jaha”, samtidigt som det är skönt och jag är jätteglad att det blev av, säger Roger Ekengren, drivande i projektet.

Tanken på att bygga ut Araby båtklubbs brygga vid Arabybadet i Växjö har funnits länge i föreningen. Men innan deras plan blev verklighet krävdes både tid, tålamod och lite tur för att få allt att fungera med försäljning av båtplatser, finansiering och byggande.
– Vi började prata om att bygga ut vår anläggning 2011 och sedan dess har det runnit en del vatten under broarna, säger Roger Ekengren, en av de drivande i projektet.

Förlänger säsongen

Roger jobbar med CAD-teknik i sitt yrke och ritade konstruktionen som lämnades in med bygglovsansökan i maj 2012. Nästan ett år senare fick de bygglov efter att ärendet återremitterats. Upphandlingen av byggprojektet och den bottenundersökningen av området gick desto smidigare.

Bakgrunden till bygget är att föreningen vill ta tillvara på intresset för båtplatser i Växjö både för att växa som förening och för att fler medlemmar betyder en utökad säker period och därmed en förlängd säsong, då fler personer kan ställa upp som båtvakter under året.
– För att inte belasta våra medlemmar med allt för många dygn, ville vi ha in nya för att kunna utöka säsongen utan att sitta fler gånger. Det handlar om att medlemmarna ska kunna lägga i sina båtar tidigare, ta upp den senare och veta att det finns folk här nere som tar hand om dem, säger Roger Ekengren.

Klart till sist

Bygget började i maj och den 1 juni invigdes allt tillsammans med alla medlemmar. Den nya bryggan är en tillbyggnad på den gamla och ger ett 60-tal nya båtplatser till föreningen. Försäljningen och därmed finansieringen av båtplatserna blev klar i sista stund.
– Man kan säga att det var i grevens tid. Att sälja båtplatser mitt i vintern är inte enkelt och vi har reviderat vår tidsplan två gånger för att ge oss möjlighet att ro det i land. De sista platserna såldes nu i dagarna.

Glad tomhet

Roger Ekengren är nöjd med att båtsäsongen nu förlängs med två månader från mitten av maj till oktober och berättar att responsen från medlemmarna varit mycket positiv. Men han tycker också att det känns lite tomt att vara färdig med ett projekt som tagit så mycket av hans tankar och energi de senaste åren.
– Nu är invigningsbandet klippt och det känns lite ”jaha”, samtidigt som det är skönt och jag är jätteglad att det blev av, säger han.

Publicerad 25 June 2014 12:00