Peters spalt

Peters spalt

Jag en feminist?

Av
Peter Enckell

SOMMARFUNDERINGAR En stunds återhämtning i kantarellskogen räcker för lite funderingar om den värld vi lever i.
En värld som är uppdelad i två grupper - Adamgruppen och Evagruppen. Oavsett ras, kultur, religion, språk eller ekonomi är förutsättningen för allt liv att det finns två skilda kön. När jag satt bakom ratten på väg hem från Halmstad lyssnade jag på en rapport från Feministiskt forum i Malmö. Ett forum som samlade drygt 200 olika organisationer och ca 15000 besökare. Ett angeläget forum med andra ord.

Visst är frågor som rör kvinnors möjligheter i samhället angelägna, det har de alltid varit. Det har ibland gått våldsamt till - som på suffragetternas tid - och ibland kanske känts aningen hopplöst. Men det finns också många ljusglimtar i historien.

RESULTATET från en tankeväckande och lyckosam promenad i smålandsskogarna. FOTO: Peter Enckell

RESULTATET från en tankeväckande och lyckosam promenad i smålandsskogarna. FOTO: Peter Enckell

Rösträtt på 1800-talet

I Rose-Marie Söderströms bok om hantverkare i gamla Carlshamn finns avsnitt som rör kvinnornas situation under skråväsendets tid. Kvinnorna hade huvudrollen i samhället och var till och med föregångare till vår tids banker. Skulle deras gubbar dö före dem Och De blev änkor - förutsatt att de var hantverksmästare - fick kvinnorna till och med rösträtt. Den allmänna kvinnliga rösträtten kom annars inte förrän 1921.
Mästarnas äkta makar drev innan skråväsendets avskaffande 1846 dessutom en form av Bed & Breakfast för anställda och lärlingar.
Att kvinnor i dagens samhälle har fått mycket mer att säga till om håller kanske inte alla med om. Här i Blekinge vet vi att landshövdingen, regiondirektören, regionrådet och tre av fem kommunalråd alla är kvinnor. Däremot styrs ”kvinnofällan” landstinget av i huvudsak män.
Att vara feminist innebär att man vill göra något åt orättvisorna eller kort sagt se till att kvinnor och män blir jämställda. Det är därför jag exempelvis inte tycker kvotering är bra. Vem vill få en position tack vare, eller på grund av att man tillhör ett visst kön? Inte jag i alla fall.

Gripande historia

Tillbaka till Feministiskt forum i Malmö. Jag lyssnade i bilen på en norsk författarinna, Sarita Skagnes som är av indiskt ursprung. Hennes livs historia var allt annat än trevlig att höra men intressant. Hon byttes bort som liten för att hon var flicka. Oönskad följde hon med sina ”nya” föräldrar till Norge och levde där som slav. En oerhört stark kvinna som dessutom skrivit boken ”Bara en dotter” som handlar om hennes syster som födde en dotter och fick familjen emot sig för det. Det skulle ju varit en son.

Medmänsklighet

Rörd och störd av historien i radion reagerade jag inte först - kanske en manlig instinkt? - när jag såg en handfull personer promenera i vägrenen någonstans i Vilshultstrakten. En av dem vinkade för att få lift. Efter någon kilometer stannade jag bilen, tänkte på historien jag just hört och vände om för att plocka upp dem. Min feministiska sida? De var unga som flytt från Eritrea och bodde på Galaxen. Med några vänliga ord från en okänd bilförare kanske deras syn på Sverige blir aningen mer positiv. Måtte de få all hjälp de kan få och snabbt komma i skola eller arbete. Vi vet att eritreaner har det extra svårt och att ungdomar, både män och kvinnor, tvångsrekryteras till militrärtjänst för att utkämpa krig som de inte känner till.

100 år sedan skotten

På tal om krig. På lördag är det exakt hundra år sedan serben Gavriel Princip - medlem i Svarta Handen - sköt tronföljarparet Prins Frans Ferdinand och hans gravida gemål till döds i Sarajevo. Frihetskämpen ville att Bosnien skulle tillhöra Serbien och inte kejsardömet Österrike-Ungern. Skottet kom att sätta världen i brand. Om detta vet alla som gått i skolan.
Det har alltså gått 100 år och ännu har vi inte löst alla nationsfrågor. Det skulle kanske behövas fler kvinnor bland de styrande i världens länder. Är det som Bildt säger att Europa är på väg mot en Balkanisering?
Här i Sverige borde hans efterträdare Reinfeldt ha gett en kvinna rodret för länge sedan. De feministiska initiativ som kommer från Alliansregeringen är dessvärre lätt räknade. Undrar förresten vad utlänningar tänker när de hör att Sverige styrs av en ”Alians government” - en regering bestående av utomjordingar?

Tre decenniers kärlek

Avslutningsvis kan jag avslöja att det är en kvinna som ligger bakom mina framgångar. I måndags var det exakt 30 år sedan jag såg hennes vackra ögon för första gången och sedan dess har hon fått mig att förstå att det är skillnaderna som gör oss lyckosamma - inte likheterna. Eller som fransmännen säger ”vive la difference!.
Avslutningsvis kan jag rekommendera Nässelfrossa i Olofströmstrakten. Programmet är imponerande.
Nästa vecka är det Killebom i Sölvesborg. Hela programmet finns givetvis på www.commersen.se  och som bilaga i tidningen om du nu skulle få den i din brevlåda.

Njut av sommaren, det gör jag, särskilt med smörstekta nyplockade kantareller.

Publicerad 25 June 2014 07:00