SPF MOheda anordnade tidigare en utbildning i hjärt- och lungräddning, där de fick lära sig hur en hjärtstartare fungerar. Nu har omsorgsförvaltningen tackat ja till det ska finnas en hjärtstartare på Furuliden dygnet runt. Foto: SPF Moheda

SPF MOheda anordnade tidigare en utbildning i hjärt- och lungräddning, där de fick lära sig hur en hjärtstartare fungerar. Nu har omsorgsförvaltningen tackat ja till det ska finnas en hjärtstartare på Furuliden dygnet runt. Foto: SPF Moheda

Hjärtstartare på plats

LIVRÄDDNING. Omsorgförvaltningen har nu tackat ja till den hjärtstartare som LRF Moheda länge velat skänka till äldreboendet Furuliden. Först fick föreningen nej med hänvisning till att en hjärtstartare är mer tillgänglig för alla på andra platser. Men nu får den alltså finnas till hands på boendet.
– Det är glädjande att de ändrat sitt ställningstagande, säger Jan Johansson, ordförande i SPF Moheda.

För två år sedan skickade LRF Moheda en skrivelse till kommunen där de påpekade att det borde finnas en hjärtstartare på Furuliden. Sedan tog föreningen saken i egna händer och köpte in en startare som de själva ville skänka till äldreboendet.

”Glädjande”

I februari i år tackade omsorgsförvaltningen nej till ta emot hjärtstartaren på Furuliden och svarade att det vore bättre ur tillgänglighetssynpunkt att placera den på ICA i Moheda eftersom det är mer centralt på orten, med närhet till skolan och sågverket. Samtidigt befarade man att personalen på boendet skulle hamna i etiska dilemman.
Men nu har alltså förvaltningen ändrat sig.
– Det är självklart glädjande att de ändrat sitt ställningstagande. Men jag kan också i viss mån förstå den fundering man hade om att personalen skulle hamna i ett etiskt dilemma om användandet för de boende, säger Jan Johansson, ordförande i SPF Moheda.

Tillgänglig dygnet runt

Jan och SPF Moheda tänkte i första hand på tillgängligheten dygnet runt för alla Mohedabor när de föreslog att hjärtstartaren skulle finnas på Furuliden, inte på att det var ett äldreboende.
– En hjärtstartare kan rädda liv och därför är det ganska vanligt idag att det finns tillgängligt i många samhällen. Att den skulle vara där beror på att det är det enda stället i Moheda där man kan komma åt den dygnet runt. Vårdcentralen har öppet mellan 8-17 och ICA lite längre. När vi funderade över vad som var öppet dygnet runt var Furuliden det enda alternativet, säger Jan Johansson.

Publicerad 25 June 2014 12:00