Regina Larsson är kostymör för sommarteatern på Skottsbergska gården, Bröderna Lejonhjärta. I bakgrunden syns Peter Elmers och Mats Sandelius. Foto: Oskar Sandström

Regina Larsson är kostymör för sommarteatern på Skottsbergska gården, Bröderna Lejonhjärta. I bakgrunden syns Peter Elmers och Mats Sandelius. Foto: Oskar Sandström

Sommarteaterns skådespelare kläs i Nangijalas färger

Kostymör Regina Larsson berättar om arbetet bakom scen

Av
Oskar Sandström

CARLSHAMN De boende i Törnrosdalen och Körsbärsdalen har varsitt färgschema, med mönster hämtade från en sagoinspirerad medeltid. Det berättar Bröderna Lejonhjärtas kostymör Regina Larsson, som den här sommaren jobbar både på och bakom scen.

I Sandelius Kultur & Nöjes sommarteater på Skottsbergska gården, Bröderna Lejonhjärta, spelar Regina Larsson en skolfröken, samt diverse småroller i Nangijala. Tidigare somrar har hon varit sömmerska åt sommarteatern. Men i år är hon föreställningens kostymör.
– För att förbereda mig så läste jag boken, med Ilon Wiklands illustrationer, som jag alltid har älskat. Och jag såg filmen. Efter det bestämde jag mig för vad jag gillade och inte gillade, Eftersom det är en sagomedeltid och inte knutet till ett visst årtal så kunde jag plocka mina favoriter från olika epoker. Jag ville hitta ett formspråk som talade på samma sätt som illustrationena. Ganska fritt, men ändå utmanande, säger Regina Larsson under en paus i repetitionerna.
Törnrosdalen och Körsbärsdalen har fått varsitt färgspråk. Invånarna i Körsbärsdalen bär körsbärslila och vårgrönt, medan Törnrosdalen har en dovare blåskala. Tengils soldater är klädda i silver, svart och rött.

Hårt liv under Tengil

– Törnrosdalen har varit lika frodig, men livet under Tengils styre har satt sina spår, och vi är klädda i vadmal, en börda som tynger oss. Undertill har alla skådespelare linnekläder. Det är slitstarkt, lätt att rengöra och ett bra material för teater.
En stor del av garderoben är nysydd, andra delar är inlånade från Teatersmedjans garderob eller Sandelius egen teatergarderob.

Publicerad 24 June 2014 12:17