Willy Persson och Kristdemokraterna vill utreda om bron vid hamnen kan göras öppningsbar. Foto: Stina Pettersson

Willy Persson och Kristdemokraterna vill utreda om bron vid hamnen kan göras öppningsbar. Foto: Stina Pettersson

Vill utreda långvarig brofråga

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Kristdemokraterna i Ronneby har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att en eventuell öppningsbar bro vid hamnen ska utredas. De vill att frågan en gång för alla ska få ett svar.

Enligt Willy Persson, gruppledare för Kristdemokraterna i Ronneby, har diskussioner om att göra bron öppningsbar pågått ända sedan den byggdes. Den anses vara ett hinder för att få folk att komma in till centrum.

Undersöka frågan

Förr när bron var en svängbro gick det passagerarbåtar ända från Karön in till centrum, men det är inte längre möjligt.
– För att komma någonstans måste vi undersöka frågan. Hur viktigt är det? Även om den blir öppningsbar kommer båtarna bara till Brunnsparken för där finns två gångbroar och sen en bilbro vid Soft Center, säger han.

Värt kostnaderna

Persson menar att man måste utreda vad det är värt att göra om bron och om det är värt vad det skulle kosta, inte bara prata om det. Han har själv varit runt och tittat på olika broar på andra orter och i Trollhättan har han sett en klaffbro som han tror skulle passa Ronneby.
– Jag tyckte att den gick fort upp och ner. En sån kunde vi ha.

Han vet dock inte hur den tekniska biten skulle lösas med öppning av bron. Förslag har även kommit om att bron skulle höjas, men det vet inte Persson om det är en lämplig åtgärd.

Inte störa Tarkett

En viktig faktor i frågan är att Tarkett och Tarketts logistikcenter inte får störas. Under tiden som bron skulle byggas om måste det finnas en tillfällig bro för företaget. Det skulle också innebära en stor kostnad. Kristdemokraterna har inte haft någon kontakt med Tarkett och vet därför inte hur de ställer sig i frågan.

Bra för turismen

Enligt Willy Persson är det många som pratar om att få köra till centrum med båt. Även om de bara skulle nå Brunnsparken tror han att det skulle vara bra för turismen.
– Det gäller att få hit människor till vår kommun för vi har en fin kommun och en fin å. Bron skulle öka attraktiviteten för oss.

Publicerad 18 June 2014 12:00