SYSKONKÄRLEK Adam och Linnea peppar varandra vid tävlingar och träning. På Västra Mark ser man ofta de båda. FOTO: Peter Enckell

SYSKONKÄRLEK Adam och Linnea peppar varandra vid tävlingar och träning. På Västra Mark ser man ofta de båda. FOTO: Peter Enckell

Syskonbandet stärker Adam och Linnea Lindbom

Av
Peter Enckell

SPORTSTIPENDIET De båda syskonen Adam och Linnea Lindbom är veckans kandidater. De är kandidater var och en för sig men att de tränar och tävlar tilsammans tycker vi är så intressant att det på det här viset blir 26 kandidater.
För första gången har vi en gemensam presentation av två friidrottande ungdomar som dessutom är syskon. Både Adam och Linnea Lindbom är möjliga kandidater och det som är det bästa med dem båda är att de triggar varandra.
Båda kommer från en familj där friidrott är den gemensamma nämnaren. Det är bara deras äldre syster som nu är au pair i Italien som inte idrottar. Hon gör det för att hon skadats och inte kan. Mamma Ulrika och pappa Staffan har båda medaljer från veteran SM så sent som tidigare i år. Linnea, 16 år spås en lysande framtid så snart hennes fot blir bra. Hennes meriter talar dock ett tydligt språk. Linnea har fyra guld i höjd och ett guld i häck från Götalandsmästerskapen. Hon har två guld i höjd från Världsungdomsspelen. Som 15-åring hoppade hon 1.76 och var med det överlägsen Sverigeetta i sin åldersklass. Linnea är med sitt resultat på elfte plats av alla i Sverige – även seniorerna och tränaren Timo Ranne är övertygad om att hon blir en av våra nya fixstjärnor. Om hon får vara hel. Timo har för övrigt följt henne sedan skoltiden i Jämjö där han varit hennes lärare. Om allt går som det ska kommer Linnea att vara med vid SM i augusti.
Linnea är på väg att avsluta högstadiestudierna kommer att börja på” Figget” (Friidrottsgymnasiet)på Katedralskolan i Växjö.
Adam hyllas av sina tränare Johan Carlsson och Patrik Stenlund. Han gick förra året från ett personligt rekord på 28,5 på 200 meter till ett nytt på 23.23. Det låter kanske inte så mycket men i dessa sammanhang är det en evighet.
Adam kom tvåa på USM och lär få chansen att toppa det resultatet på hemmaplan nästa år. Adam har dessutom inlett en längdhoppskarriär. Redan nu efter ett års träning ligger han på nionde plats i Sverige, men träningen fortsätter och resultaten lär komma.
Adam går på Wämöskolan och har Per ”Pelle” Smiding som idrottslärare. Smidings spjutkarriär må vara över, men han vet att stimulera och utveckla yngre idrottare.
– Jag vill vara i bästa form nästa år i augusti för då anordnas nämligen USM just här på Västra Mark, säger Adam som är den av de båda som är i rätt ålder. Linnea får hoppas på deltagande i JSM i stället.
Adam är alltså sprinter och springer idag alla sträckor mellan 60 och 400 meter.
Linnea rehabtränar nu för fullt och det ser riktigt bra ut. Det händer mycket inom sporten och syskonen Lindbom avslöjar att de gärna följer med i utvecklingen, och kanske till och med är med leder den.

LÄTTJOGG gäller ännu så länge för Linnea och Adam halkar givetvis på. FOTO: Peter Enckell

LÄTTJOGG gäller ännu så länge för Linnea och Adam halkar givetvis på. FOTO: Peter Enckell

Publicerad 18 June 2014 12:00