Prins lini-gänget. Clara Mattsson, Annie Gryth, Povel Andersson, Victor Johansson och Wilma Eriksson. Foto: Oskar Sandström

Prins lini-gänget. Clara Mattsson, Annie Gryth, Povel Andersson, Victor Johansson och Wilma Eriksson. Foto: Oskar Sandström

Ombytta könsroller i pjäsen Prins Lini

Teatersmedjan gör barnteater på isländsk folksaga

Av
Oskar Sandström

CARLSHAMN Det blir ingen sommarteater i år för Teatersmedjans del. Men det hindrar inte föreningen från att ha sommaren full av aktiviteter. Närmast är barnteatern Prins Lini, med premiär den 11 juli.
– Prins Lini är från början en gammal isländsk folksaga som byter könsrollerna. I vanliga fall brukar det vara prinsessan som rövas bort av draken, men här är det tvärtom, säger regissör Povel Andersson.
I barnteatern är det Prins Lini (Annie Gryth) som förirrar sig in i skogen och kidnappas av jättekvinnorna Gerd (Victor Johansson) och Hulda (Clara Mattsson). Och det är den finurliga torparflickan Signy (Wilma Eriksson) som tänker rädda prinsen. Originalmanuset har bearbetats något, med lite mer humor, en yngre målgrupp (4 till 8 år) och fyra nyskrivna barnsånger.
– Vi tyckte att det var synd att det inte blev någon sommarteater under jubileumsåret, men vi ville ändå vara med i år på något sätt, säger Povel Andersson. Teatersmedjan har fler projekt i sommar. Bland annat kommer de spela ”Carlshamns historia på tio minuter”.
– Den kommer spelas överallt, där du minst anar det. Den dyker definitivt upp under Östersjöfestivalen.
Teatersmedjan deltar också i karnevalståget och kommer att ha en affischutställning på Stadsbiblioteket i sommar. Prins Lini spelas under juli på Konsthallens innergård.

Publicerad 18 June 2014 14:00