Peters spalt

Peters spalt

El när du trycker på gasen

Spaltblogg om energi och studenters framtid

Av
Peter Enckell

ENERGI Veckans spalt innehåller tre spår som på ett eller annat sätt hör ihop. Studenten, naturgas och tv-avgifter.
I förra veckan sken solen över studenter som lämnade sina ungdomslärosäten. I vår familj gick yngste kusinen ut och för hans del väntar verkligen en ljusnande framtid. Han har nämligen redan fått jobb och dessutom inom samma bransch som han utbildats i. Detta är naturligtvis jätteroligt och ett bevis på att en smula ansträngning i skolbänken lönar sig. Han ska bli elektriker och kommer kanske till och med utbilda sig vidare så småningom. Byggbranschen är en framtidsbransch, det får vi alltfler bevis på.
Jag tänker alltså en hel del över framtiden och vad den kan ha i sitt sköte.

Naturgas och kärnkraft

Det för mig in på den andra tråden i denna spalt: energi. Francisco Blanquer Jaraiz heter en diplomingenjör från Valencia som har just energi som sin specialitet. Just nu jobbar han med utvecklingsfrågor och vår framtida energiförsörjning. Han deltog på en konferens i Carlshamn som handlade om framtidens fartygsbränsle, hur det skall hanteras, vilka utrustningar som krävs ombord och i hamnar med mera. Det låter kanske inte så spännande men när Francisco tar till orda menar han att konferensens huvudämne - naturgas, eller LNG som det kallas - kanske bara blir en parentes i utvecklingen. LNG är effektivt och förhållandevis billigt med stor tillgång världen över. Under de närmaste hundra åren, kanske med början om några år, kommer vi att använda naturgas. Det stora ryska bolaget Gazprom, som varit på tapeten i media sedan Ukraina-krisen bröt ut och även innan dess, har för avsikt att vara med och finansiera en LNG-anläggning i Helsingborgs hamn. Vad betyder detta? Skulle vi inte arbeta bort beroendet av rysk naturgas? Skulle inte ryssarna och kineserna diskutera gasavtal? Frågorna hopar sig om detta som vi som lever idag har att förhålla oss till. Kanske dagens studenter får vara med och bygga LNG-anläggningar runt om Östersjöns kuster och visst vore väl Carlshamn vara en utmärkt LNG-hamn. Vi har ju redan LPG - eller gasol som vi känner det bättre som.
Det Fransisco sa som kanske får en och annan mp(r)-aktivist att se rött, är att efter naturgasen kommer kärnkraften med ökad styrka. För naturen, människorna, industrierna och inte minst våra kommunikationer, inte minst bilarna, som kommer att drivas med elkraft, är detta något väldigt positivt, enligt honom.
Personligen har jag inget emot att våra forskare fortsätter utveckla denna energiform, parallellt med det absolut renaste dvs vind, vatten och sol. Detta är också ett område som dagens studenter skulle kunna ägna sig åt i framtiden.

FRAMTIDSBIL Tesla har kommit långt med sina el-bilar. Många tror att el är framtidens drivmedel. Rykten går att Apple visat intresse för Tesla. Inte svårt att förstå varför.FOTO: Peter Enckell

FRAMTIDSBIL Tesla har kommit långt med sina el-bilar. Många tror att el är framtidens drivmedel. Rykten går att Apple visat intresse för Tesla. Inte svårt att förstå varför.FOTO: Peter Enckell

En fin liten film

Alla inklusive jag själv vill ju ha en så ren natur som möjligt och vi som bor här, och kanske som jag tar ett morgondopp, vill ha ett så rent hav som möjligt med rik flora och fauna. http://www.filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=1149, är en länk till en film från 1942 om vad naturvännen Bengt Berg ägnade sig åt mitt under brinnande världskrig. En härlig svartvit film som berör oss som bor här.
Den tredje nyheten vi nåtts av är att den dator som jag just nu skriver på inte är någon tv och alltså inte belastas av tv-avgifter. Men eftersom jag är en stor vän av public service så skulle jag (tro det eller ej) vilja att vi bytte tv-licensen mot en mindre skatt eller obligatorisk avgift. Enkelt eftersom alla har tillgång till public servicematerial, vare sig vi vill eller ej.

Mötesplats Blekinge

Att Blekinge och Carlshamn utsågs till mötesplats för den stora naturgaskonferensen är ett tecken på att vårt arbete med logistik och energi är fruktbart. Dock kan jag bli lite bekymrad över bristen på lokalt engagemang vid den här typen av evenemang. Världen förändras framför våra ögon och vår centrala position - Nära kontinenten via vår hamnar och granne med den expansiva öresundsregionen är det märkligt att Blekinge är sämst i Sverige på tillväxt. Vad är problemet? Engagemanget kanske.
Framtiden ser dock ljus ut i mina ögon och på fredag är det midsommarafton - hela Sveriges stora festdag.
Glad midsommar!

Publicerad 18 June 2014 10:00