Katarina och Valdemar Skantze har fått utmärkelsen Årets Företagare av Företagarna i Karlskrona. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Katarina och Valdemar Skantze har fått utmärkelsen Årets Företagare av Företagarna i Karlskrona. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Lampor med historia

Av
Tinna Hiller Andreasson

KARLSKRONA. Årets Företagare i Karlskrona driver ett företag med mer än ett sekel på nacken. Valdemar och Katarina Skantze är femte generationen på Karlskrona Lampfabrik.
Det var Valdemar Skantzes farfars morfar som startade Karlskrona Lampfabrik 1884. Då var fabriken först i Sverige med att tillverka lampor.
– Då fanns det ju inte el, utan det var fotogenlampor. Fabriken var först i Sverige med fotogentekniken, förklarar Valdemar.
Än idag finns det några maskiner från slutet av 1800-talet som används på lampfabriken, som från början låg vid Blå Port. Den ursprungliga fabriken brann ner 1892 och verksamheten flyttade då till Stumholmskanalen.

Ökad popularitet

De nuvarande lokalerna på Pantarholmen har företaget haft sedan i början av 1940-talet. Fram till 1975 fanns här också butik och installationsverksamhet.
Numera är det framför allt ellampor som tillverkas i fabriken, men även en del fotogenlampor. Många av produkterna ser likadana ut som för hundra år sedan och har fått en ökad popularitet de senaste åren.
– Vi har ökat omsättningen med nästan femtio procent de senaste två åren. Vi ser att folk intresserar sig för svenska produkter med en unik identitet, berättar Valdemar.
– Man ser också att trenden går från ”ljust och fräscht” till mer varmt och ombonat och då passar mässingen in, tillägger Katarina.

Säljer reservdelar

Även den ökade medvetenheten om arbetsvillkor och hållbarhet är positiv för Karlskrona Lampfabrik.
– Vi är också måna om våra underleverantörer, så att kunden kan veta att alla delar är tillverkade på ett schysst sätt. När det gäller våra lampor kan man även köpa reservdelar och det går ju inte med billiga produkter, förklarar Katarina.
Tio procent av omsättningen på Karlskrona Lampfabrik går på export. Störst är Norge, därefter kommer Finland, Tyskland och Schweiz.
– Vi har just blivit leverantörer till en av Tysklands största belysningsförsäljare med butiker över hela landet, så det hoppas vi mycket på, säger Valdemar.

Publicerad 17 June 2014 09:00