Maria Lundström från Kallinge visar några av sina senaste tavlor. Foto: Stina Pettersson

Maria Lundström från Kallinge visar några av sina senaste tavlor. Foto: Stina Pettersson

Blekinges bästa konstverk

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Just nu visas verk av några av Blekinges bästa konstnärer på Kulturcentrum. Efter 10 år har nämligen den jurybedömda utställningen Blekingar återkommit till Ronneby.

Vartannat år genomförs utställningen Blekingar som arrangeras av Sveriges konstföreningar i Blekinge. Den här gången skickade över 100 konstnärer in bidrag till den jurybedömda utställningen, vilket var fler än vanligt.
– Det känner till konsthallens storlek så de väntar in att utställningen ska komma till Ronneby, tror Gunnar Sahlin, vice ordförande i Sveriges konstföreningar i Blekinge.

Blekingeanknytning

Till slut har nu 42 stycken valts ut. I juryn satt Ia Karlsson konstnär och medlem i Konstnärernas riksorganisation, Britt Gars, Sveriges konstföreningar i Blekinge, och Gillis Hiller, från Ronneby konstförening.
– Som alltid var det svårt men vi var eniga väldigt många gånger, berättar Gillis Hiller om bedömningen.

Ett krav för att få delta är att konstnärerna bor, arbetar, har sommarstuga eller är födda i länet. Men de behöver inte vara yrkesprofessionella konstnärer. Många går på kurser hos konstnärer. De som inte bor i Blekinge kommer ifrån Skåne, Småland, Halland, Östergötland, Uppland men även Norge och Danmark.

De flesta verken är tavlor i olika tekniker men det finns även skulpturer. Majoriteten föreställer landskap eller är abstrakta.

Birgitta Göransson ställde ut förra gången Blekingar var i Ronneby för tio år sedan. Foto: Stina Pettersson

Birgitta Göransson ställde ut förra gången Blekingar var i Ronneby för tio år sedan. Foto: Stina Pettersson

En konstnär i alla

– Förmedlingen med utställningen är att visa upp att man inte ska vara rädd för att ge sig i kast med måleriet. Det finns nog en lite konstnär i varje människa fast de flesta är rädda för att visa det, säger Sahlin.

En av konstnärerna som deltar i utställningen är Maria Lundström från Kallinge. Hon jobbar med olja och emalj.

Anledningen till att hon ville vara med var att hon tycker att det är kul att få höra vad andra tycker om det senaste hon har gjort som den här gången även är nytt för henne själv då hon det senaste året har börjat göra större målningar.

Birgitta Göransson från Sturkö medverkar också i utställningen.

Var med förra gången

– Jag tycker om att jobba med många saker i samma bild, många rum med olika ingångar men ändå ska bilden hänga ihop, berättar hon om sina tavlor.

De påminner om kartor och det kan ha att göra med att hon efter konstskolan började jobba med att rita just kartor.
– Det kanske sitter kvar i ryggraden, säger hon.

Göransson deltar också med sina tre senaste tavlor som inte har visats någon annanstans och tyckte att det skulle vara kul att ta med det som ligger närmast i tiden. Hon var med förra gången Blekingar var i Ronneby för 10 år sedan och har inte ansökt igen förrän nu. Nästa gång Blekingar arrangeras blir det i Carlshamn 2016 och sedan i Karlskrona 2018.

Publicerad 17 June 2014 12:00