Matnördarna och gastronomerna Jonas Olsson och Håkan Jönsson har skrivit en kokbok där bland annat fiskaren Bengt Larsson finns med. Foto: Stina Pettersson

Matnördarna och gastronomerna Jonas Olsson och Håkan Jönsson har skrivit en kokbok där bland annat fiskaren Bengt Larsson finns med. Foto: Stina Pettersson

Ronnebyfiskare i ny kokbok

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Gastronomerna Jonas Olsson och Håkan Jönsson har gjort en kokbok om mat i sydöstra Sverige. Som enda kommun i Blekinge representerad i boken finns Ronneby genom fiskaren Bengt Larsson.

Boken Kokbok Sydöst är fylld med enkla recept, bilder och producentberättelser. Med boken vill matnördarna och gastronomerna Jonas Olsson och Håkan Jönsson spegla kärleken till råvarorna.
– Vår kärlek till att laga och producenternas engagemang, säger Olsson.

Bra matregion

När de jobbade med boken utgick de ifrån Kristianstad och vidgade sedan området beroende på vilka producenter de ville lyfta fram.

De upplevde att det fanns mycket skrivet om skånsk mat men inte från nordöstra Skåne.
– Kristianstad är en av de mest livsmedelsproducerande kommunerna i Sverige. Vi visar Kristianstad som ett exempel på en bra matregion. Men maten i boken kan lagas var som helst, säger han.

Till slut hade området utvidgat sig till att omfatta Ystad söder och sträcka sig upp till Ronneby, Östra Göingen och Hässleholm.

Att Ronneby kom med berodde på att de ville berätta om Bengt Larsson och hans sätt att fiska. Jonas Olsson hade haft kontakt med Larsson som lärare på gastronomiprogrammet i Kristianstad eftersom högskolan köpte fisk av Larsson.
– Därför ville jag ta kontakt med honom och se om han ville vara med.

Varje producent i boken representerar en del av kylskåpet och Bengt Larsson fick stå för fisk, speciellt Kravfiske.
– Det han gör är så fenomenalt. Hans kärlek till råvaran och till yrket.
Fiskonline
Det är idé med Fiskonline där kunderna kan köpa fisk direkt från båtarna via internet som Olsson och Jönsson tycker är fenomenal.
– Då fiskar han bara upp det som behövs, inte mer, säger Olsson.

De vill se mer hållbarhetstänk inom fisket för att både framtiden och nutiden ska bli bättre.
– Sättet fisken är upptagen på då ger mer kärlek till råvaran. Köper du fisk som är upptagen med kärlek kan du köpa mindre fisk men får hög smak.
– Med Bengt Larsson vidgade vi kartan mot Blekinge och här finns lika mycket som i Kristianstad och det är inte långt att köra. Här finns samma kärlek till vad vi håller på med, säger Jonas Olsson.

Publicerad 16 June 2014 12:00