Anders Cronholm, Lia Hagberg, Catharina Rosenqvist, Ali Therani och Carl-Axel Ottosson. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Anders Cronholm, Lia Hagberg, Catharina Rosenqvist, Ali Therani och Carl-Axel Ottosson. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Idéer kring Världsarvet sökes

Av
Tinna Hiller Andreasson

KARLSKRONA. Nu får världsarvet Örlogsstaden sitt eget draknäste. Både företag och privatpersoner ska uppmuntras och inspireras att utveckla sina idéer för att locka fler besökare till Karlskrona.
Inom världsarvsprojektet ”Utvecklingsplan världsarvet Örlogsstaden Karlskrona” startas nu en aktivitet kallad KickStart 2014.
– Vi tror att det springer omkring människor med idéer om världsarvet - det kan vara tjänster eller produkter. De som har de här idéerna ska få hjälp med att utveckla dem, förklarar Carl-Axel Ottosson, projektledare på Utveckling i Karlskrona AB.

Modell ”Draknästet”

De som är intresserade kan anmäla sig till en presentation för en jury efter modellen ”Draknästet” den 9 september. Redan två veckor innan får alla deltagare en kostnadsfri genomgång och kunskaper om upplägget av sin presentation av Blekinge Business Incubator, BBI.
– Utmaningen ligger i att presentera sin idé på tio minuter så att juryn förstår vad det handlar om. Det gäller att snabbt komma fram till kärnan, säger Anders Cronholm från BBI, tillika ordförande i juryn.
Juryn består i övrigt av Hans Hedman, Varvshistoriska föreningen, Lia Hagberg, företagare och ägare av The Home Company, Martin Åkesson, vd ALMI, Catharina Rosenqvist, Region Blekinge, samt Ali Tehrani, ägare av restaurang Time Out och Lyckebybostäder.
För de idéer som bedöms vara riktigt bra finns chans att få investeringsmedel ur till exempel Krigskassan, som hanteras genom BBI eller en privat investering. Andra stödformer kan finnas genom ALMI Företagspartner eller Länsstyrelsen.
Men att få hjälp till utveckling behöver inte bara betyda pengar.
– Om det är en person som har drivit företag tidigare så kan det handla om att kunna hjälpa till med kontakter. Det kan också vara en person som inte är intresserad av att starta företag, då kanske det är någon annan som vill utveckla idén, förklarar Catharina Rosenqvist.

Söker även individer

Och det är inte bara idéerna i sig man vill hitta, menar Anders Cronholm:
– Vi letar också efter individer som har viljan och förmågan. Då måste man inte ha den bästa idén själv.
Den som har en idé måste inte vara bosatt i Karlskrona även om etableringen ska ske här.
– Nu gäller det att sprida det här. Det kan finnas utflyttade karlskroniter som har massor av idéer, menar Lia Hagberg.

Publicerad 16 June 2014 12:00