Här sprejar Maria Svensson kollegan Therese Carlsson med spray tan. Foto: Stina Pettersson

Här sprejar Maria Svensson kollegan Therese Carlsson med spray tan. Foto: Stina Pettersson

Snabb bränna utan strålning

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Nu när det snart är dags för semestern då många dagar tillbringas på stranden i badkläder passar Studio4nio på att introducera en nyhet. Numera kan du skaffa en solbränna i salongen utan några skadliga UV-strålar.

Frisörerna på Studio4nio ville utveckla sin salong samtidigt som de kände att det behövdes något nytt i Ronneby.
– Stan står och stampar. Vi kände att Ronneby behövde livas upp, säger Linnéa Smedjebäck.

Solbränna av socker

Därför har de nu lagom till sommaren börjat med spray tan. Det innebär att solbrännan sprejas på. Den skapas av en typ av socker som sprejas på kroppen och sedan lägger sig i andra hudbarriären efter 12 timmar.

Det går också att ha en bronzer i sprejen som ger en brun färg direkt. Den riktiga färgen kommer först efter de 12 timmarna och håller omkring 10 dagar beroende på din hudtyp.
– Den håller olika länge. Tappar du solbränna snabbt tappar du den här också snabbare. Sen beror det också på hur mycket du duschar och så, säger Linnéa Smedjebäck.

Under de 12 timmarna får du dock inte ha någon kontakt med vatten eller svettas eftersom processen då avslutas. Själva sprejningen tar endast några minuter.

Det är Linnéa Smedjebäck och Maria Svensson som har utbildat sig i att spreja kunderna för hand. Innan kunderna kommer ska de skrubba hela kroppen hemma. De kommer sedan till salongen och tar med sig bikini eller underkläder som de vill sprejas i. Där byter de om och får sedan ställa sig i ett utrymme speciellt iordninggjort för sprejningen.
– Även de som har problemhy eller psoriasis kan använda spray tan, berättar Smedjebäck.

Blir inte orange

Efteråt bör kunden ta på sig löst sittande kläder och gärna mörka.
– Det kan färga av sig men torkar snabbt, förklarar Maria Svensson.

För att färgen ska hålla så länge som möjligt bör man smörja sig varje dag. Efter en vecka kan man skrubba sig för att få ett snyggare avslut på brännan.

Det finns många fördomar om spray tan. En av dem är att man får en orange onaturlig färg av den. Men det menar frisörerna att så inte är fallet med deras. En del är också rädda för att färgen ska bli fläckvis när den börjar försvinna, men det är inget problem som frisörerna har haft som själva använder sin spray tan.

Studio4nio har även börjat med Shellac, en skonsam typ av nagelförstärkning, som Therese Carlsson och Camilla Sundelin utför samt ögonfransförlängning som Carlsson och Linnéa Smedjebäck gör.

Redan nu har alla tre nyheterna blivit populära och kunder kommer även från Blekinges andra kommuner. Nyheterna har dessutom genererat i nya kunder.

Publicerad 14 June 2014 12:00