De finns risk för bråk i årets sommarteater mellan de medverkande Pontus Larsson, Elaine Stråth, Hilda Bergqvist, Mia Österhof och Diyar Omer. Foto: Stina Pettersson

De finns risk för bråk i årets sommarteater mellan de medverkande Pontus Larsson, Elaine Stråth, Hilda Bergqvist, Mia Österhof och Diyar Omer. Foto: Stina Pettersson

Teater inspirerad av Söderkåkar

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Ronneby Folkteater fortsätter succén med sommarteater i Rådhusparken. I år har inspirationen hämtats från Gideon Wahlbergs Söderkåkar.

Förra årets succé med musikteater i Rådhusparken gav mersmak. Nu bjuder Ronneby Folkteater på sång, dans och teater i Rådhusparken i sommar igen med föreställningen Trettifyran.
– Stämningen vill vi ha tillbaka, den goda stämningen. Folk ska vara fyllda av musiken när de går hem, säger Håkan Robertsson, regissör.

Idéer från Söderkåkar

Manuset till årets sommarteater har Urban Jönsson skrivit fritt efter Gideon Wahlbergs Söderkåkar.
– Vi pratade om sommarteater och pratade om vad det finns för bra gamla manus. Söderkåkar kom upp, berättar Håkan Robertsson.

Handlingen i Söderkåkar har i Trettifyran förflyttats till hyreshusvärldens förvecklingar som Urban Jönsson känner väl till eftersom han jobbar inom Hyresgästföreningen. Wahlbergs dramaturgi har behållits men sommarens föreställning utspelar sig i obestämd nutid.

Disney och Hellström

Det blir mycket blandad musik som varierar från Disneyhits till Håkan Hellström. I år har ensemblen utökats med bland annat fler manliga dansare. Två av dem går en musikalutbildning i Göteborg och många av dansarna har hållit på flera år inom Kulturpedagogiskt centrum.

Det finns dessutom en rad nya ansikten bland aktörerna. Dock finns det inte många roller för föreningens yngsta medlemmar.
– När man väljer en pjäs som den här finns det ett antal roller. Det finns inte mycket att göra för en 13-åring. Vi skulle behövt göra två föreställningar för att sysselsätta alla medlemmar, men det har vi inte råd med. Vi måste spela in mycket pengar för att hålla det här rullande, säger Robertsson.

Även om teatern spelas i parken likt förra gången flyttas läktaren så att publiken kommer att blicka mot ån den här gången. Flytten är ett sätt får plats med fler i publiken.

Förra sommaren var den bästa sommaren Ronneby Folkteater har haft och nästan varje föreställning var fullsatt. Den 29 juni är det premiär för Trettiofyran som spelas fram till slutet av juli.

Publicerad 12 June 2014 12:00