FOTBOLL är en lagsport och utan kompisarna i laget hade nog aldrig blivit sportstipendiekandidat. FOTO: Peter Enckell

FOTBOLL är en lagsport och utan kompisarna i laget hade nog aldrig blivit sportstipendiekandidat. FOTO: Peter Enckell

Fotboll är livet för Macke G

Sportstipendiekandidat numnmer 8

Av
Peter Enckell

SPORTSTIPENDIET Commersens åttonde sportstipendiekandidat tillhör de verkliga påläggskalvarna i Mjällby IF fotbollslag. Markus ”Macke” Gustafsson tillbringar nästan all sin lediga tid på Strandvallen i Hällevik.
Det surrar runt Strandvallen i Hällevik. Mitt i vimlet av unga spelare, barn som ska på knatteträning, ledare och bara nyfikna hittar vi Markus Gustafsson. Macke som han kallas av alla vi möter är en av Mjällby AIF's stora talanger. Han spelar i U16-laget och Johan Elofsson som ansvara för laget menar att han är kanske den största talangen man sett på länge. Stora ord från en som varit med och sett spelare som Mattias Asper, Tobias Linderoth och Chippen Wilhelmsson växa fram i området.
Macke är ytterbacken som inte drar sig för att rycka in andra positioner. Han är spelaren som alla litar på, ett tryggt ankare i försvaret.
– Och han är en sällsynt bra lagspelare säger Johan Elofsson.
När vi frågar om livet utanför fotbollen handlar det mycket om kamratskap. Rasterna är de roligaste på Mjällby skola då man har en så bra sammanhållning.
Macke började spela redan som femåring. Hans syster Fanny spelade i Lörby, precis som hans mamma Anette. Mamma fick dock sluta tidigt och Macke minns en gång när hon blev skadad och han fick se henne åka iväg i ambulans.
Som liten brukade Macke och hans kompisar springa runt på läktarna och samla tomglas.
Ibland fick de vara bollkallar och det var som att hela livet kretsade kring fotbollen.
Det har också fortsatt. Numera är det träning fyra gånger i veckan och matcher på det. Det finns inte mycket tid till annat. Vill man blicka bra som idolerna Patrik ”Bagarn” Rosengren eller Mustafa el Kabir så måste man ligga i.
När vi kommer ut på plan för att fotografera dyker alla lagkompisarna upp. Det är klart att vi stöttar världens bästa Macke, får vi höra och ett lagfoto blir resultatet.
Det här är bästa laget och vi kommer alla att spela i A-laget så småningom. Vi är ju MAIFAre hela bunten, avslutar Macke.
När karriären är slut tror Macke att han läst till civilekonom och har ett bra jobb på banken. Innan det sker har det dock hänt mycket för den 16-åriga talangen som nästa år ska gå på gymnasiet i Sölvesborg.!

UNG OCH LOVANDE Macke G på hemmplan. FOTO: Peter Enckell

UNG OCH LOVANDE Macke G på hemmplan. FOTO: Peter Enckell

Publicerad 11 June 2014 09:00