Få bötfälls för nedskräpning

Av
Nicole Blomstrand

POLIS. I tre år har polisen haft möjlighet att skriva ut böter för nedskräpning. Men det är få i Halmstad som bötfälls.
– Det är inte särskilt många. I fjol skrev vi totalt ut 14 böteslappar i Halmstad, säger Ulf Bejrum, närpolischef i Halmstad.
 
För tre år sedan fick polisen rätt att på plats bötfälla dem som skräpar ner, något som tidigare inte var möjligt. Polisen i Halmstad utnyttjar med jämna mellanrum möjligheten att skriva ut böter gällande nedskräpningsförseelse. Men det sker inte särskilt ofta.
– Vi gör inga speciella kontroller när det gäller nedskräpning, som vi till exempel gör i trafiken. Nedskräpning upptäcker oftast poliserna när de är ute och jobbar med annat, säger Ulf Bejrum.
Polisen i Halmstad skriver däremot ut betydligt fler böteslappar när det kommer till offentlig urinering och förtäring av alkohol på offentlig plats (där det finns ett förbud). 154 kissböter och 48 böter gällande olovligalkoholförtäring blev facit för 2013.
– Offentlig urinering är en sanitär olägenhet och där är det nolltolerans som gäller.
Att skriva ut böteslappar gällande alkohol och offentlig urinering är ett verktyg i polisens arbete med att jobba förebyggande för en tryggare offentlig miljö. Precis som att polisen också samarbetar med krögare och ordningsvakter för att påverka ordningen och alkoholkonsumtionen. Ordningsböter blir, som ordet avslöjar, ett sätt att hålla ordning och reda på stan.
– Ofta är nedskräpningen även kopplat till att personen är berusad. En full person som står och kissar och slänger samtidigt iväg en ölburk, sådana typer av situationer. Detta gör att vi istället kanske väljer att bötfälla personen för urineringen och inte för nedskräpningen. Eller så måste vi eventuellt omhänderta personen enligt LOB. Så det hör ofta ihop på något sätt, förklarar Ulf Bejrum och tillägger:  
– Nyktra personer slänger ju för det mesta inte skräp på gatan.

Publicerad 11 June 2014 08:00