Det nyktra utelivet är bäst i Ronneby

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Ronneby har bäst uteliv i länet. Det visar en undersökning som Ungdomens nykterhetsförbund har gjort bland länets kommuner där tre av fem får godkänt.

En Undersökning av kommunernas förebyggande arbete och ungdomars fritid har gjorts av Ungdomens nykterhetsförbund. I den får Ronneby högst betyg av Blekinges kommuner med 3,9 av fem där tre är godkänt.
– Jag är stolt över Ronneby. När en av fem i gymnasieåldern säger att de dricker alkohol för att det inte finns någonting annat att göra så kan kommunens satsningar göra stor skillnad. Alla unga har rätt till bra uteliv och tillgång till nyktra mötesplatser, säger Linnéa Green, distriktsordförande för UNF.

Mellan kommunerna varierar resultatet mycket. UNF har gjort undersökningen i tre år och den här gången deltog 219 av 290 kommuner. De har fått svara på frågor om ungas inflytande, nyktra mötesplatser, samarbete med föreningsliv och förebyggande arbete vid högtider. Detta år har fler kommuner fått godkänt jämfört med förra året. Men hälften av kommunerna får fortfarande underkänt.

Alla Blekinges kommuner har deltagit i undersökningen, två av dem får strax under godkänt och tre av dem får mellan tre och fyra poäng. Ingen av kommunerna får väl godkänt vilket fyra innebär. Olofström kommer tvåa i länet med 3,6 poäng, sedan kommer Karlskrona med 3,1 följt av de två underkända Sölvesborg med 2,9 och Carlshamn med 2,7.
– Det ska inte vara ett lotteri där ungas hemort styr om de får en meningsfull fritid eller inte. Att kommunen är underkänd är ännu ett tecken på att det behövs satsningar för att alla kommuner ska nå upp till en rimlig lägstanivå. Nationella krav behövs för att driva på arbetet. Alla unga har rätt till bra uteliv oavsett var de bor, säger Malin Thorson, förbundsordförande för UNF.

Det som gett Ronneby ett bra resultat är att de liksom Olofströms kommun gör mycket för att ungas alkoholkonsumtion ska vara låg vid högtider. Bland annat har kommunen kampanjer, nattvandrare, information om drogfria aktiviteter, utökat samarbete med polisen och extra tillsyn av alkohollagen. Ronneby är också bra på att arrangera kostnadsfria aktiviteter för nyktra.

Publicerad 06 June 2014 12:00