Hälleviksbadet har fått två nya arrendatorer. I slutet på maj öppnade Jonas Robertsson och Ann-Kristin Eriksson för säsongen. Foto: Oskar Sandström

Hälleviksbadet har fått två nya arrendatorer. I slutet på maj öppnade Jonas Robertsson och Ann-Kristin Eriksson för säsongen. Foto: Oskar Sandström

Det rör på sig i Hällevik

Nya arrendatorer tar över Hälleviksbadet - Hanöhus satsar under sommarsäsongen

Av
Oskar Sandström

HÄLLEVIK Det börjar att röra på sig i Hällevik på flera plan. Dagmars och Hälleviks camping satsar och bygger ut, Hälleviksbadet har fått nya arrendatorer och Hanöhus har stora planer för sommarsäsongen.

– För att Hällevik på lång sikt ska överleva så måste folk våga satsa och utveckla bygden. Det säger Jonas Robertsson, som tillsammans med Ann-Kristin Eriksson tagit över Hälleviksbadet som nya arrendatorer.

Ett bra mottagande

De är båda handlare i Hällevik och har jobbat under samma tak i ett par år. De såg att kommunen sökte arrendatorer till Hälleviksbadet och skrev en ansökan tillsammans. Vid påsk fick de ett muntligt ja, men fick vänta med inflytt tills den förra arrendatorens saker var ute.
– Vi öppnade den 24 maj och fick tillgång till badet en vecka tidigare. Vi har målat och fixat och letat personal. Och vi har fått ett positivt mottagande och ett gott samarbete med kommunen, vilket är jätteroligt, säger Jonas Robertsson och Ann-Kristin Eriksson.
De tänker jobba lite extra med serveringen, med mer restaurang, mindre gatukök.
– Vi ska börja med á la carte på kvällarna och söker alkoholtillstånd för att kunna servera ett glas öl eller vin till maten. Vi vill förlänga verksamheten med restaurangen när badsäsongen är slut, säger Jonas Robertsson.

hanöhus planerar för ett späckat sommarprogram, berättar platscef Cristian Feraru. Dessutom har spaterapeuterna Danuta Malgorzata Lomnicka och Nicole Lomnicka hyrt in sig på relaxavdelningen. Foto: Oskar Sandström

hanöhus planerar för ett späckat sommarprogram, berättar platscef Cristian Feraru. Dessutom har spaterapeuterna Danuta Malgorzata Lomnicka och Nicole Lomnicka hyrt in sig på relaxavdelningen. Foto: Oskar Sandström

Gillar utmaningar

Ann-Kristin Eriksson håller med.
– Samhället ska inte bara dö efter att ”jazzen” är slut. Det får inte still, utan det måste hända saker. Ju mer som finns att göra i en by, desto fler kan stanna kvar så att bygden lever. Och vi gillar utmaningar.

Späckad sommar

Hanöhus laddar för högsäsongen med ett sommarprogram med beach bar, trubadurer, happy hour och andra aktiviteter. Säsongen kulminerar med Hällevik Trad Jazz Festival den 7 till 10 augusti. Cristian Feraru är platsansvarig på Hanöhus och har arbetat på anläggningen sedan 1993. Han säger att Hanöhus lyssnat på de som velat att det ska hända något på kvällarna i Hällevik.
– Det är många som har efterfrågat något som händer på kvällarna, eftersom allt i byn stänger klockan elva. Programmet gäller till den 1 september, efter det får vi se vad som händer.
En annan nyhet för sommaren är att spaterapeuterna Nicole Lomnicka och Danuta Malgorzata Lomnicka från Björkängsgårdens spa hyr in sig i relaxavdelningen på Hanöhus. De ska börja med en behandling som de tror att de är först med i Sverige, kanske till och med Skandinavien, ölspa.
– Det är en gammal behandling som kommer från slaviska länder. Vi kommer att brygga ett patenterat färsköl som vi använder till exempelvis massage, inpackningar och ölbad, säger Nicole Lomnicka.
De hade inte plats för behandlingen på Björkängsgården, och eftersom de kände Tonnie Rittstam och redan har ett samarbete med Hanöhus var det en bra lösning att hyra in sig.
– Vi får se hur det går. Om Hanöhus får en ny ägare eller arrendator som vi kommer bra överens med så är vi gärna kvar här, säger Nicole Lomnicka.
Tonnie Rittstam som ägt Hanöhus sedan 1996 säger att han aldrig haft som ambition att driva hotellet själv. Nu är han intresserad av att hitta en ny ägare eller en ny arrendator till anläggningen.
– Jag börjar bli gammal och har aldrig haft nån vision om att driva Hanöhus själv. Förhoppningsvis kan det komma någon ny som vill ta över, säger Tonnie Rittstam.

Publicerad 02 June 2014 16:12