Tom Gustafsson, Prajay Purohit och Pehr Andersson driver verksamheten på Karön och i Ekenäs i sommar. Foto: Stina Pettersson

Tom Gustafsson, Prajay Purohit och Pehr Andersson driver verksamheten på Karön och i Ekenäs i sommar. Foto: Stina Pettersson

De tar över Karön och Ekenäs

Av
Stina Pettersson

EKENÄS. Nu har Karön fått nya arrendatorer. Det blir Blekan och vänner samt Ronneby Brunnspark vandrarhem och bed and breakfast som tar över driften. Den 24 maj ska allt vara igång.

Det har varit en lång och tuff process med att få ordning på driften av Karön och Ekenäs till den här sommaren. Efter uppsägningen av den tidigare entreprenören Karön center kom många intresseanmälningar in. Nu har ett nytt avtal på ett år till slut kunnat skrivas. De nya arrendatorerna är Prajay Purohit och Tom Gustafsson från Blekan och vänner samt Pehr Andersson från Ronneby Brunnspark vandrarhem och bed and breakfast.

Har jobbat på Karön

De förstnämnda ansvarar för Villa vassen och restaurang Karön och har jobbat på restaurangen ett antal år tidigare. Pehr Andersson som bor granne med Villa vassen och har ett stort skärgårds- och båtintresse kommer att ta hand om båttrafiken, gästhamnsplatser och stugbyn. Kommunen sköter sedan gräsklippning, papperskorgstömning och liknande. Fritidsenheten har hand om de fasta båtplatserna.
– Anledningen till att vi ville göra det här är ett gemensamt intresse för området och besöksnäringen i Ronneby och Blekinge. Vi vill bidra så mycket vi kan till att locka hit människor och att göra Ronnebyborna nöjda, säger Andersson.

De vill erbjuda en bättre och mer tillgänglig service på plats men menar att det inte kan ske några mirakel under 2014.

Restaurang Karön kommer att ha öppet torsdag till söndag med olika evenemang som räkfrossa, sommarklubb och skärgårdsbuffé i sommar.
– Vi vet inte vad sommarklubben är än, vi vill ha en trevlig mötesplats med god mat och lokala musiker. Men vi vill inte hålla på mitt i nätterna, säger Tom Gustafsson.

I Villa vassen kommer det att vara kaféverksamhet.

Nystartade Tjärö

Båten över till Karön ska börja gå den 24 maj. Till att börja med går den endast helger men under sommaren kommer det att finnas en tidtabell för daglig trafik.

Tom Gustafsson och Pehr Andersson har erfarenhet av att starta upp en liknande verksamhet som den på Karön. De var nämligen med och nystartade Tjärö till sommaren 2009.

Anledningen till att kommunen valde de nya arrendatorerna var att de dels är välkända i Ronneby, driver företag sedan innan samt att de har ett genuint intresse för verksamheten. Det här året blir en inkörsperiod. Till hösten ska de utvärdera sommaren för att se hur det blir nästa år.

Publicerad 01 May 2014 12:00