Izabell Jissbom och Kim Ottosson driver årets UF-företag KeepItCup. Foto: Stina Pettersson

Izabell Jissbom och Kim Ottosson driver årets UF-företag KeepItCup. Foto: Stina Pettersson

Mugg blev Årets UF-företag

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Izabell Jissbom och Kim Ottossons KeepItCup blev årets UF-företag i Ronneby. Deras personliga utveckling under tiden de drivit företaget var delvis anledningen till att de fick utmärkelsen.

Förra året var första gången det delades ut ett stipendium på 2 000 kronor till bästa företag inom Ung företagsamhet i kommunen. Initiativet fortsatte i år då Ronneby företagsgrupp delade ut det till KeepItCup och de unga företagarna Izabell Jissbom och Kim Ottosson.
– Utgallringen är alltid svår. Men denna gång var vi rörande överens, säger Lotta Roth från Ung företagsamhet Blekinge och Bromölla som utsett stipendiaterna tillsammans med sin kollega Mikaela Spogardh.

Personlig utveckling

Det tycker att Jissbom och Ottosson har haft ett stort engagemang för sitt företag och genomfört företagsåret på bästa sätt samt gått från att vara studenter till företagare.
– Det var lite det ni vann på. Den personliga utvecklingen från när vi träffade er första gången till UF-mässan. Ni har fått ökat självförtroende och tar för er mer och pratar mer, säger Lotta Roth.

Även representanter från kommunen fanns på plats vid stipendieutdelningen och gratulerade eleverna som går sista året på ekonomiprogrammet på Knut Hahnsskolan. De bjöd även in dem att presentera sin produkt på mässan Ronneby NU.

Själva produkten KeepItCup är en återanvändbar mugg i porslin med silikonlock. En del av vinsten de får in ska de skänka till Världsnaturfonden och redan nu ser de att företaget kommer att gå med vinst.
– Idén kommer ifrån när Knut Hahn slutade med porslinsmuggar i kafeterian och började med pappersmuggar. Vi dricker mycket kaffe och tänkte att vi kunde påverka ungdomar att ha en egen mugg i skåpet.
– Tyvärr fick vi inte mycket respons. Nästa alla lärare har köpt muggen men knappt några elever. De har sagt att de ska köpa den men sen inte gjort det, berättar Izabell Jissbom.

Årets affärsplan

Genom företaget har eleverna lärt sig mycket. Bland annat att prata inför folk och hur man driver ett företag. De har även fått en mer positiv syn på egenföretagande.
– Min pappa är egenföretagare så förut tänkte jag nej det vill jag aldrig bli. Det är för mycket jobb. Men nu när jag har gjort det själv har jag sett att om man är två som samarbetar kanske jag kan tänka mig det ändå, säger hon.

Eleverna fick även priset Årets affärsplan under UF-mässan i konkurrens med 81 andra UF-företag i Blekinge och Bromölla. Nu är dock tanken att företaget ska avvecklas.

Publicerad 30 April 2014 12:00