IDA ROSENIUS är ett av många svenska framtidshopp i en sport som gett oss så många spännande och lyckliga stunder vida bassängkanter och framför tv-apparater. FOTO: Peter Enckell

IDA ROSENIUS är ett av många svenska framtidshopp i en sport som gett oss så många spännande och lyckliga stunder vida bassängkanter och framför tv-apparater. FOTO: Peter Enckell

Det flyter på bra för Ida

Årets andra kandidat Ida Rosenius

Av
Peter Enckell

SPORTSTIPENDIEKANDIDAT Nr 2 är välkänd i simkretsar trots sin låga ålder. Hon har simmat både i Ronneby och Carlshamn och just nu är hon i träningstagen på sin hemmabana Väggabadet.
Simning är livet för 14-åriga Ida Rosenius från Asarum. Två morgnar i veckan stiger hon upp kl 5 för att vara på Väggabadet för ett en timmes träningspass. Dessutom blir det ytterligare fem längre träningspass, fördelade på lika många dagar.

Skolan går bra

Trots att nästan all fritid går åt till simningen är skolan i fokus för Ida. Hon går i sjunde klass på Karl-Oskarskolan i Strömma, som hon valt för skolans fina idrottsprofil. Ida gillar skolan och det går mycket bra för henne.
Ida tillhör den skara svenska ungdomar som spås en lysande framtid i världens simbassänger. Hon har redan skördat många segrar och i sin åldersklass kom hon exempelvis tvåa på Svenska ungdomsmästerskapen (SUM-SIM 25-metersbana) på 200 meter medley i december 2013 med ett pers på under 2.30.
Ida är träningsvillig och stark, säger hennes tränare Torbjörn ”Tobbe” Olsson. Hon föredrar långbana men lyckades häromsistens vinna flera grenar på kortbana i Danmark.
Till årets SUM-SIM på 50-metersbana i Malmö har Ida hittills kvalat in på 100 m bröst, 100 m rygg och 200 m medley. Det är den sistnämnda grenen som hon tillmäts störst segerchans, men med tanke på hur det gick på SUM-SIM förra året, så har hon goda chanser till bra resultat i samtliga grenar.
– Min idol Therese Alshammar ska precis börja tävla igen och Sara Sjöström är en världssimmare på damsidan just nu, som jag också ser upp till. Jag hoppas att jag också kommer att vara med i landslaget om några år, säger Ida och skrattar.

OS-medalj väntar

Hennes tränare tycker sig se en framtida OS-medaljör. – Men kanske inte förrän i OS 2020 som går av stapeln i Tokyo.
– Då vill jag följa med, säger tränare Tobbe Olsson.
– Vi är ett 70-tal aktiva i Karlshamns simklubb och vi hjälps alla åt att sälja kakor, lotter, salami etc. för att samla ihop pengar till klubben. Vi har också sponsorsim. De äldre simmarna brukar också hjälpa de yngre simmarna med tekniken. Vi är en liten, men sammanhållen klubb, berättar Ida avslutningsvis.
Ida kan inte vänta längre. Hon kastar sig i vattnet tillsammans med sina träningskompisar.

Publicerad 30 April 2014 12:00